Schrijvers van over de hele wereld op shortlist Impac Dublin Literary Award

Op de shortlist van de bijzonder rijkelijk gedoteerde International Impac Dublin Literary Award staan acht schrijvers van over de hele wereld, zo meldt The Guardian. Op de lijst prijken (vertaalde) boeken van de Spanjaard Javier Cercas (The Speed of Light), Yasmine Gooneratne uit Sri Lanka (The Sweet and Simple Kind), Rawi Hage uit Libanon (De Niro's Game), de Australische Gail Jones (Dreams of Speaking), de Israëli Sayed Kashua (Let it be Morning), Yasmina Khadra uit Algerije (The Attack), de Franse Rus Andrei Makine (The Woman who Waited), en de Ier Patrick McCabe (Winterwood).
Opvallend is dat slechts twee schrijvers oorspronkelijk Engelstalig zijn, en dat drie van de genomineerde romans de situatie in het Midden-Oosten behandelen. Ten opzichte van de wel heel erg lange longlist – samengesteld door 161 bibliotheken uit 121 steden wereldwijd – vielen onder meer Martin Amis, Per Olov Enquist, Amélie Nothomb, David Mitchell en Thomas Pynchon af. De winnaar wordt op 12 juni bekend gemaakt en mag kort erna een vette cheque van 100.000 euro verwachten. Opmerkelijk is ook dat de vertaler een kwart van de som krijgt als het geen oorspronkelijk Engelstalig werk is, wat dit jaar dus waarschijnlijk is. Vorig jaar won de toen onbekende Zweed Per Petterson. Andere winnaars waren onder meer Michel Houellebecq en Orhan Pamuk. (Foto: Andrei Makine)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 03-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening