Fenomenale Feminatheek was één avond te beglimpen in Gent

In de Gentse Vooruit kon je gisteravond de integrale Fenomenale Feminatheek van Louis Paul Boon bekijken, tenminste: als je veel geduld had. Dat gebeurde in het kader van het festival Zogezegd in Gent, het literair gebeuren van boek.be en Radio 1 dat de Literaire Lente inluidde. De Literaire Lente stelt elk voorjaar 24 net verschenen boeken in de kijker. Een hele rist aan binnen- en buitenlandse auteurs was aanwezig, waaronder Philippe Claudel, Blake Morrison, Ingo Schulze en Abdelkader Benali. Curator Anne Provoost gaf het startschot met een 'Staat van het boek'. Het thema van Zogezegd in Gent was de verbeelding aan de macht, wat betekende dat nogal wat debatten over engagement in de letteren handelden. Daarbij wou de vonk tussen de sprekers, waaronder Gouden Uilwinnaar Marc Reugebrink en Peter Verhelst, niet altijd overslaan.
Ook de seksuele bevrijding werd in ogenschouw genomen. Curator Anne Provoost opteerde ervoor - als antwoord op het verbod op het tentoonstellen van Boons Fenomenale Feminatheek in het Antwerpse FotoMuseum - om in Gent één avond de veelbesproken verzameling naakte vrouwenprentjes te tonen. Dat gebeurde op een onorthodoxe, maar al bij al brave manier. Acteurs bladerden voor de nieuwsgierige kijkers (minderjarigen werden geweerd) door de collectie van 22.400 foto's vanachter een glazen archiefkast en op een vrij cerebrale manier. Intussen werden fragmenten voorgelezen van Boons commentaar bij de prenten. 27 foto's van naakte kinderen werden veiligheidshalve uit de collectie gehaald.
Kersvers Belgisch premier Yves Leterme maakte een blitzdoortocht op Zogezegd. Hij kreeg er een exemplaar van Het verdriet van België van Hugo Claus in de handen gestopt. Luisteraars van Radio 1 en De Standaard-lezers hadden het boek aangewezen als datgene wat hem "kan helpen bij een beter bestuur van België." Jurylid Marc Reynebeau: "In Het verdriet van België toont Hugo Claus iets van de diepe kern van de Vlaamse ziel met zijn jubel en zijn schaduwkanten. Nergens elders is dat zo indringend beschreven. Een vooraanstaand politicus kan daar maar beter weet van hebben." Leterme wist te vertellen dat hij het boek al had verstouwd, maar zou het binnenkort herlezen. De premier ging in op zijn leesgedrag en sprak ervan gemiddeld een boek per week te lezen. "Ik zit 20 uur per week in de wagen. Ik werk ook wel gedeeltelijk in de wagen, maar in verloren momenten lees ik altijd een beetje", zo liet Leterme weten. Zie berichtgeving bij VRT-nieuws.be.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening