Literaire nalatenschap van Julien Gracq ondergebracht bij Parijse BNF

Het geheel van manuscripten van de op 22 december 2007 op 97-jarige leeftijd overleden Franse auteur Julien Gracq wordt overgedragen aan de Bibliothèque Nationale de France, zo meldt France 3. Het archief bevat onder meer de handgeschreven manuscripten en de diverse versies van Un beau ténébreux, La littérature à l'estomac, Le rivage des Syrtes en Un balcon en forêt. Ook een aantal onuitgegeven manuscripten die Gracq bij zijn overlijden nog in zijn bezit had, bevinden zich in het fonds.
Gracq drukte bij zijn dood de wens uit dat zijn domein in Saint-Florent-le-Vieil (Maine-et-Loire) een residentie voor jonge auteurs zou worden. Zijn eigen bibliotheek heeft hij geschonken aan de Bibliothèque Municipale van Saint-Florent et zijn Parijse woning liet hij over aan het Franse Rode Kruis.
Julien Gracq, wiens echte naam Louis Poirier luidt, liet een oeuvre achter dat bol stond van de Duitse romantiek, de fantastiek en het surrealisme. In 1951 weigerde hij de Prix Goncourt voor zijn roman Le Rivage des Syrtes. Zijn oeuvre verscheen bij leven al in de prestigieuze Pléiadereeks. (foto AFP)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening