Op zolder teruggevonden middeleeuws getijdenboek geveild voor 316.000 euro

In het Nederlandse Diemen heeft een middeleeuws handgeschreven getijdenboek uit 1460 liefst 316.051 euro opgebracht bij een veiling van het huis De Eland/Van Gendt Book Auctions in Diemen, zo meldt De Volkskrant. Het 147 pagina's tellende boek, dat gebruikt werd tijdens het priv├ęgebed, is vervaardigd in Reims voor de toenmalige Franse koning Karel VIII. Volgens Jaap van Eesteren, expert oude boeken en prenten van De Eland/Van Gendt Book Auctions, is het boek "groter dan reguliere exemplaren en de handgeschilderde miniaturen zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Ook is er veel gebruik gemaakt van bladgoud." De richtprijs was tussen de 40.000 en 80.000 euro.
Het getijdenboek is boven water gekomen toen op een taxatiedag iemand met spullen van een zolder kwam aandraven. Daarin bevond zich het boek, dat in 1876 al ooit eens bij Sotheby's in Londen is geveild. "Het getijdenboek maakte toen deel uit van de collectie van een beroemde Engelse verzamelaar", aldus van Eesteren. De nieuwe koper wenst anoniem te blijven. Een ander 'regulier' getijdenboekje haalde op de veiling ook nog 16.000 euro. Zie een videoverslag van de veiling bij AT5 en voor meer info ook Boekendingen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening