'The Guardian' in hemelse sferen na bezoek aan Maastrichtse boekhandel Selexyz Dominicanen

Begin januari prijkte boekhandel Selexyz Dominicanen te Maastricht bovenaan een toptien van de Britse The Guardian als 'mooiste boekhandel ter wereld'. De in een 800 jaar oude dominicanenkerk ondergebrachte boekwinkel verwekte oh's en ah's bij journalist Sean Dodson. Er was sprake van "bookshop made in heaven". Nu brengt de krant een nieuwe visite aan de Maastrichtse boekenhemel en alweer is de lof niet uit de lucht. Journalist Jonathan Glancey spreekt van een van de "finest bookshops in the world [...] Yet who could fail to be thrilled by this extraordinary venture?" Hij brengt de geschiedenis van de kerk in herinnering én de periode waarin ze dienst deed als ordinaire fietsenstalling. Glancey is onder de indruk van de restauratie, die "een attractie op zichzelf" is: "Kerk en boekenwinkel zien eruit alsof ze voor elkaar geschapen zijn", zeker met de hoge, inventieve boekenkastenstructuur, zo benadrukt hij. "Populairdere boeken worden op de lagere planken bewaard, terwijl academische, esoterische en theologische werken dichter bij de hemel worden geplaatst." In de reportage wordt ook ingegaan op de noodzaak om in de hoogte te gaan met de boeken, vanwege de beschikbare ruimte. En ook de stapeling van de boeken op het gelijkvloers is doordacht, vindt de journalist: "All this works well, and no sin is committed against the fabric or the spirit of the church." Enkel de luidruchtige koffiemachine verstoort bij tussenpozen de gemoedsgesteldheid van de The Guardian-journalist. Maar toch niet in die mate dat de kalmte echt verloren gaat: "This [bookshop] does seem to calm the nerves."
Ten slotte mogen vooral het architectenbureau Merkx + Girod veel pluimen op de hoed steken. Zij namen ook onder meer de herinrichting van het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum voor hun rekening. De Maastrichtse boekhandel wordt "hun fraaiste werk" genoemd en Merkx + Girod worden geprezen omdat ze bij de restauratie "de juiste toon" troffen. "Its architects deserve a blessing."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening