Clausmanuscript van 'Oostakkerse gedichten' voor 19.000 euro geveild

In Lokeren is de originele versie van Hugo Claus' dichtbundel De Oostakkerse gedichten voor een bedrag van 19.000 euro op een veiling van de hand gegaan, zo schrijft het VRT-nieuws. Veilinghuis De Vuyst bood een handgeschreven versie uit 1953 aan met als titel Nota's voor een Oostakkerse cantate en een door Claus getypte editie uit 1955, met pentekeningen en handgeschreven correcties van Claus.
De verwachte richtprijs van 20.000 en 24.000 euro werd dus niet gehaald. De koper is Herman Halet, een privéverzamelaar van het werk van Claus, die eerder ook al de originele versie van Het verdriet van België op de kop tikte. Halet is wel bereid om literatuurhistorici inzage te geven in de manuscripten. Over De Oostakkerse gedichten, die tot de hoogtepunten van Claus' poëtische oeuvre worden gerekend, stelde Paul Rodenko ooit: "Had Claus alleen maar deze bundel geschreven, dan nog kwam hem een ereplaats toe in de Nederlandse literatuur van de twintigste eeuw." Zie ook dit dossier over de manuscripten en de commentaar van Clauskenner Georges Wildemeersch bij SDL en ons eerder bericht.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening