Documentaire over gonzogodfather Hunter S. Thompson in première

In de Verenigde Staten is recent een geruchtmakende documentaire film in première gegaan over de controversiële en aan drugs verslaafde schrijver-journalist Hunter S. Thompson (1937-2005), zo meldt Reuters. Thompson joeg zichzelf op zijn 67ste een kogel door het hoofd. Gonzo: The Life and Work of Hunter S. Thompson spit in het leven van de godfather van de gonzojournalistiek, onder meer beroemd gebleven met zijn Fear and Loathing in Las Vegas waarin sportjournalist Raoul Duke en zijn advocaat Dr. Gonzo een verslag moeten uitbrengen over een motorwedstrijd in Las Vegas. Het boek mondt uit in een hallucinante queeste naar de Amerikaanse tegencultuur. Zelf omschreef Thompson gonzojournalism "als een schrijfstijl waarvoor het talent van een daadwerkelijk groot journalist, het oog van een kunstenaar en een fotograaf en de kloten van een toneelspeler moesten samensmelten."
De nieuwe Thompsonfilm is het werk van regisseur Alex Gibney, die eerder een Oscar kreeg. Aanvankelijk liep het in kaart brengen van Thompsons leven niet van een leien dakje. Toen Gibney op de begrafenis van Thompson opnames maakte, kreeg hij niemand aan de praat. De opulente begrafenis (kostprijs: 2 miljoen dollar) werd gefinancierd door Thompsonfan Johnny Depp en werd bijgewoond door een pak celebrity's, maar de filmcrew kon er nergens het vertrouwen winnen. "They felt this is Hunter, he is very personal to us", getuigde Gibney. Dat veranderde toen later Johnny Depp zich met de zaken bemoeide en ook Vanity Fair-uitgever Graydon Carter een en ander forceerde: Gibney kreeg toegang tot de Thompsonarchieven.
Uiteindelijk bracht hij de film - met getuigenissen van Tom Wolfe, Jimmy Carter, de conservatieve predikant Pat Buchanan, Ralph Steadman, ex-presidentskandidaat George McGovern, Thompsons twee vrouwen en zoon en vele anderen - tot een goed einde. De prent focust eerder op Thompsons geschriften en zijn impact op de moderne journalistiek dan op zijn experimenten met drugs. De documentaire bevat ook een heleboel archiefbeelden en gaat in op zijn vroege journalistieke esbattementen zoals zijn eerste stuk voor Rolling Stone over de Hells Angels en op de geladen periode 1965-1975. De regisseur hamert erop dat nogal wat mensen vergeten zijn hoe snedig Thompson was als auteur, politiek verslaggever en criticus van de Amerikaanse droom. Ook zijn fragmenten ingeweven uit Terry Gilliams' verfilming van Fear and Loathing in Las Vegas (1998), waarin Johnny Depp de hoofdrol speelde en via welke rol hij intens bevriend raakte met Thompson. Depp is trouwens de 'verteller' van de documentaire.
Bekijk hier de trailer van Gonzo: The Life and Work of Hunter S. Thompson:


Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-07-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening