Kay Ryan nieuwe Amerikaanse Poet Laureate

In de Verenigde Staten is de 62-jarige Californische dichteres Kay Ryan benoemd tot nieuwe Poet Laureate, zeg maar de Amerikaanse dichter des vaderlands. Ze volgt daarmee Charles Simic op. De Library of Congress bracht het nieuws. Ryan vergaarde een boel literaire prijzen, waaronder de Ruth Lilly Poetry Prize, en omschrijft zichzelf als een "moderne heremiet." Haar compacte, metafysische po√ęzie wordt wel eens vergeleken met het werk van Emily Dickinson. Ryans subtiele, korte gedichten met sterke metaforen bezitten een grote toegankelijkheid. Tot haar geliefkoosde dichters behoren William Carlos Williams, John Donne, Philip Larkin en Robert Frost. De benoeming als zestiende po√ęzielaureaat geldt voor een jaar en impliceert een salaris van 35.000 dollar, plus 5.000 dollar reiskosten en "a splendid office." Ze neemt haar taak op in de herfst. Ryan zei dat ze "vereerd en verrast" was dat de keuze op haar was gevallen. De vorige Poet Laureate Simic had laten weten dat hij geen prijs stelde op een tweede ambtstermijn, omdat zijn dichtwerk onder de publieke rol teveel lijdt. Zie de berichtgeving in The Guardian en dit overzicht van de Amerikaanse Poet Laureates.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-07-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening