Stad Lissabon biedt onderdak aan stichting voor José Saramago

De stad Lissabon gaat het historische zestiende-eeuwse pand Casa dos Bicos ter beschikking stellen om onderdak te bieden aan een stichting ter ere van de Portugese schrijver en Nobelprijswinnaar Literatuur 1998 José Saramago.
Het reeds druk door toeristen gefrequenteerde gebouw in het centrum van de stad, waarin momenteel de culturele diensten van de stad Lissabon zijn gehuisvest, zal ruimte bieden aan de persoonlijke bibliotheek van José Saramago, die duizenden boeken omvat, en krijgt ook een winkel en een plaats voor tentoonstellingen en colloquia. Het onderhandelde akkoord tussen Saramago en het stadsbestuur van Lissabon voorziet erin dat de stedelijke diensten de aanpassingswerken aan het gebouw voor hun rekening zullen nemen en dat de Stichting José Saramago verantwoordelijk wordt voor het functioneren van het geheel, zo meldt AFP/TV5.
De intussen 85-jarige schrijver leeft sedert 1993 "in vrijwillige ballingschap" op het eiland Lanzarote met zijn echtgenote Pilar del Rio. Na enige gezondheidsproblemen is hij opnieuw hersteld. De auteur van onder meer De stad der blinden en De man in duplo werkt aan een nieuwe roman De reis van een olifant. Momenteel loopt in Lissabon tot 27 juli ook een tentoonstelling over leven en werk van Saramago. De eerbetuigingen zijn opmerkelijk omdat de verhouding tussen Saramago en zijn geboorteland Portugal niet altijd even hartelijk waren.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-07-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening