Cees Nooteboom stapt over naar De Bezige Bij

De Nederlandse auteur Cees Nooteboom, internationaal vermaard voor zijn reisboeken, verlaat mistevreden zijn vaste uitgeverij Atlas en stapt over naar De Bezige Bij. In het voorjaar van 2009 verschijnt daar alvast een nieuwe verhalenbundel, gevolgd door een reisboek over Japan. Opvallend is dat ook zijn vroegere werk mee verhuist.
Bezige Bij-uitgever Robbert Ammerlaan zei: "Ik denk dat wij goed voor Cees' werk kunnen zorgen." Over de zakelijke afwikkeling van een en ander wordt deze week gesproken met Atlas.
Volgens Arjan Peters in de Volkskrant is P.C Hooftprijswinnaar Nooteboom, die op 31 juli 75 jaar wordt, ontevreden over de manier waarop Atlas voor zijn oeuvre zorgt. "In Duitsland is een Verzameld Werk, in Spanje zijn nieuwe edities verschenen met het oog op mijn verjaardag, maar in Nederland gebeurt er bijna niets. Terwijl Brugman telkens toezegde mijn reisboeken in nieuwe thematische verzamelingen uit te geven", zegt Nooteboom die op lezingentournee is in Brazilië. Het was al langer bekend dat Nooteboom zich ergerde aan de promotie van zijn oeuvre in Nederland.
Bij Atlas komt deze maand wel nog de bloemlezing uit die de filosoof Rüdiger Safranski uit het proza van Nooteboom maakte (Zielsverhuizing vindt tijdens het leven plaats) en een keuze uit de Volkskrant-columns die Nooteboom schreef in de jaren 1961-1968 (Verleden als eigenschap, samengesteld door Arjan Peters). Recent verscheen er nog de bundel Rode regen, met herinneringen en reisschetsen.
Met deze overstap beëindigt Nooteboom ruim 25 jaar samenwerking met Emile Brugman. Nooteboom leerde Brugman kennen als zijn redacteur bij De Arbeiderspers waar zijn werk toen verscheen. Na de oprichting van uitgeverij Atlas door Brugman in 1991 verkaste Nooteboom naar Atlas. Nooteboom noemt het besluit "pijnlijk", "maar ik vind het nog pijnlijker dat mijn vroegere boeken in Nederland nauwelijks zichtbaar zijn. Keer op keer heb ik mijn bezorgdheid hierover meegedeeld. Zonder resultaat." Voor de buitenwereld had het een signaal kunnen zijn dat bij De Bezige Bij onlangs de luisterversie van Rituelen verscheen.
Nootebooms vertrek kan ook een terugkeer worden genoemd. In de jaren 1963-1971 verschenen zijn columns en gedichten al bij De Bezige Bij.
Intussen blijft De Bezige Bij onder Ammerlaan zijn fonds maar spekken met grote namen. Wijlen Gerard Reve, Gerrit Komrij, Philip Roth, Charlotte Mutsaers, Kees van Beijnum, Erwin Mortier, Nobellaureaat Imre Kertesz, Manon Uphoff en recent Bart Chabot en een andere Nobelprijswinnares Toni Morrison vervoegden het fonds.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-07-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening