Toonaangevende Los Angeles Times schrapt aparte boekenbijlage

In de Verenigde Staten heeft de vooraanstaande krant de Los Angeles Times besloten om niet langer een aparte boekenbijlage uit te brengen op zondag, zo meldt het boekenvakblad Publishers Weekly. De krant, die door de week een oplage haalt van 800.000 exemplaren en op zondag 1,1 miljoen exemplaren verkoopt, is de vierde grootste krant van de Verenigde Staten. De boekenbijlage Los Angeles Times Book Review had een onberispelijke reputatie en gold als toonaangevend. Het boekennieuws en de recensies zouden vanaf nu worden ingesloten in één van de katernen over cultureel nieuws van de krant, als gevolg van een herstructurering. Twee à vijf boekenredacteuren zouden allicht op straat komen te staan. De laatste aparte boekenbijlage verschijnt op 27 juli.
Het nieuws is uitgebracht door Steve Wasserman, de voormalige hoofdredacteur van de Los Angeles Times Book Review via een e-mail, die ook was ondertekend door drie andere ex-boekenchefs. In de open brief (zie LA Observed) wordt de stopzetting van de boekenbijlage een "philistine blunder" genoemd. Er wordt gesteld dat het een "omgekeerd effect [zal] hebben op de gezondheid van de krant." Nancy Sullivan van de Los Angeles Times reageerde op het bericht met de verzekering dat de krant "toegewijd blijft aan het brengen van boekenrecensies. Onder welke vorm dat zal gebeuren, blijft een punt van evaluatie." Het boekenkatern is tevens de organisator van het Los Angeles Times Festival of Books. Dat zou voorlopig niet in het gedrang komen.
Chicago Sun-Times bookeditor Teresa Budasi waarschuwt op haar blog echter voor pessimisme omtrent het slinkende boekennieuws in de Amerikaanse kranten en vuurt boekenredacteurs aan om in de huidige omstandigheden creatiever te zijn en misschien ook te denken aan kortere recensies en onlinebijdragen. "Stop complaining about loss of culture and glorifying the past and move into the 21st century -- where books are still plenty and people are still reading!"
Volgens het onderzoeksinstituut Pew Search hebben de laatste tijd heel wat Amerikaanse kranten hun cultureel, wetenschappelijk en boekennieuws gereduceerd. Zie ook de berichtgeving hierover in het Franse boekenvakblad Livres Hebdo.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-07-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening