Expo in Nantes onderzoekt link tussen Georges Perec en de hedendaagse kunst

In het Musée des Beaux-Arts in het Franse Nantes is zojuist een tentoonstelling geopend die zich inspireert op het oeuvre van de Franse cultauteur Georges Perec (1936-1982). Het museum organiseert de expositie Regarde de tous tes yeux, regarde: l'art contemporain de Georges Perec naar aanleiding van de dertigste verjaardag van de verschijning van zijn memorabele roman La Vie mode d'emploi (Het leven, een gebruiksaanwijzing - 1978). Ze is bedoeld als een exploratie van de banden tussen het werk van Perec en de moderne kunst én biedt aldus een greep uit veertig jaar hedendaagse kunst. De organisatoren stellen dat heel wat jonge kunstenaars zich voeden met zijn boeken en zich herkennen in de speelse moderniteit van Perec, hoewel Perec zelf niet stricto senso bezig was met hedendaagse kunst.
De tentoonstelling is geënt op vier aspecten van zijn oeuvre: de dagelijksheid en de sociologische dimensie van zijn boeken (zoals onder meer zichtbaar in Les choses en Un homme qui dort), het speelse element (Espèces d'espaces en La Disparition, fameuze roman waarin geen e voorkomt), het autobiografische (W ou le souvenir d'enfance, Je me souviens) en het verhalende: Perec als romanschrijver (La Vie mode d'emploi). Volgens de makers zijn dat ook de vier assen waarlangs de hedendaagse kunst zich de voorbije decennia heeft vertakt. In Nantes is werk samengebracht van onder meer Christian Boltanski, On Kawara, Hans-Peter Feldman, John Armleder en Jean-Louis Garnell. Een luik van de tentoonstelling is opgebouwd omtrent de beruchte Boite en valise van Marcel Duchamp. Als contrapunt heeft kunstenaar Ernest T. ook een "cabinet d'amateur" (naar het gelijknamige boek van Perec uit 1979) opgesteld met een keuze uit de oude schilderkunst van het Musée des Beaux-Arts. De tentoonstelling loopt tot 12 oktober 2008. Zie ook de bijdrage in Paris Art. Meer over Perec op deze webpagina.
Extra: Georges Perec in een INA-opname op YouTube over zijn roman Les choses (1965)


Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-07-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening