Longlist Booker Prize 2008 met ex-laureaten Rushdie en Berger én veel debutanten

De Brits-Indiase auteur Salman Rushdie maakt opnieuw kans op de Man Booker Prize. Op de zopas vrijgegeven longlist voor de Booker Prize 2008 prijken 13 boeken, waaronder zijn recentste roman The Enchantress of Florence, zo meldt BBC News. De Britse bookmakers bombardeerden hem meteen tot topfavoriet, al is ook de voormalige laureaat John Berger (foto) met From A to X present. Hij kreeg in 1972 de prijs voor G, Rushdie won in 1981 al de Booker Prize met Midnight Children en werd onlangs bekroond met de Best of the Booker Prize, een publieksprijs die de beste Bookerlaureaat verkoos uit de voorbije 40 jaar.
Voorts valt op dat vijf debutanten zijn genomineerd, in een selectie waarop nogal wat grote namen als Peter Carey, Damon Galgut en John Burnside ontbreken. Kleinere uitgeverijen, humor en thrillers maken dan weer een goede beurt, aldus The Guardian.
Andere voorname kanshebbers zijn onder meer Amitav Ghosh (Sea of Poppies), Aravind Adiga (The White Tiger), Philip Hensher (The Northern Clemency) en Sebastian Barry (The Secret Scripture). De lijst werd gedistilleerd uit 112 inzendingen. De juryvoorzitter Michael Portillo zei opgetogen te zijn met de geografische balans van de longlist met schrijvers uit Pakistan, India, Australië, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.
De Man Booker Prize is 50.000 pond waard en wordt in oktober in Londen uitgereikt. De shortlist wordt bekendgemaakt op 9 september.
De volledige longlist ziet er als volgt uit:
The White Tiger - Aravind Adiga
Girl in a Blue Dress - Gaynor Arnold
The Secret Scripture - Sebastian Barry
From A to X - John Berger
The Lost Dog - Michelle de Kretser
Sea of Poppies - Amitav Ghosh
The Clothes on Their Backs -Linda Grant
The Northern Clemency - Philip Hensher
A Case of Exploding Mangoes - Mohammed Hanif
Netherland - Joseph O'Neill
The Enchantress of Florence - Salman Rushdie
Child 44 -Tom Rob Smith
A Fraction of the Whole - Steve Toltz
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-07-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening