Nederlandse Koninklijke Bibliotheek verwerft hoogwaardige Karl Maycollectie

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, de nationale bibliotheek van Nederland, heeft onlangs een hoogwaardige en uitgebreide collectie Nederlandstalige uitgaven verworven van de Duitse schrijver Karl May (1842-1912). Het is een schenking van Joan C. Oosterbaan, die op 21 juni 2008 is gestorven.
Joan C. Oosterbaan werd in zijn jeugd getroffen door het Karl Mayvirus na het lezen van De schat in het Zilvermeer. Sindsdien legde hij zich toe op een excessieve verzameling, wat onder meer resulteerde in een aantal publicaties én de oprichting van de Karl May Vereniging in 2006. De Collectie Joan C. Oosterbaan omvat ongeveer 600 banden, en is de meest complete verzameling Nederlandstalige Karl May uitgaven die ooit bijeen is gebracht.
Volgens de Koninklijke Bibliotheek is "de schenking niet alleen van belang voor geïnteresseerden in het werk van Karl May, maar ook voor onderzoekers van de Nederlandse boekgeschiedenis in het algemeen." De verwerving van de Oosterbaan-collectie betekent een verdubbeling van het reeds aanwezige bezit aan Karl May-boeken, zo meldt de bibliotheek.
Karl May werd wereldberoemd met zijn verhalen over Winnetou en Old Shatterhand in het Wilde Westen, evenals over Kare Ben Nemis en Hadju Halef Omar in het Midden-Oosten. Na een aantal mislukkingen en gevangenisstraffen in zijn jongere jaren, wierp May zich op het schrijven van avonturenverhalen. Het succes van de omstreden veelschrijver May was een tijdlang immens. Zie ook het dossier Karl May van de KB.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-07-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening