Jan Wolkers wordt in oktober geëerd met overzichtstentoonstelling in Leiden

In het Stedelijk Museum De Lakenhal te Leiden opent op 19 oktober een tentoonstelling over Jan Wolkers (1926-2007), precies op de eerste verjaardag van zijn dood. De expositie zal het hele spectrum tonen van zijn werk, maar legt de klemtoon op de beeldende kunst: "tekeningen, schilderijen, beelden, vroeger en recenter niet eerder getoond werk, verrijkt met gedichten en fragmenten uit zijn literaire werk", zo kondigt het museum aan.
De tentoonstelling gaat de confrontatie aan met de vaste collectie van De Lakenhal, het museum waar Wolkers vanaf zijn vroegste jeugd aan verknocht was. Zo liet het wereldberoemde Laatste Oordeel van Lucas van Leyden een niet te wissen indruk na op Wolkers.
Zijn biograaf Onno Blom fungeert als gastconservator. Hij maakte voor De Lakenhal een keuze uit de omvangrijke collectie Wolkers. De typografie wordt verzorgd door Irma Boom, terwijl de vroegere museumdirecteur Rudi Fuchs als adviseur fungeert.
Ter gelegenheid van de expo verschijnt Marszwart & titaanwit, een uitgebreid full colourboek over het beeldend werk van Wolkers, van de hand van Onno Blom en vormgegeven door Irma Boom. Het verschijnt in coproductie met De Bezige Bij. In het Scheltema Complex, het culturele podium van De Lakenhal, vindt een groot aantal activiteiten rond Jan Wolkers plaats, met onder meer films, fotografie, talkshows en wandelingen. Ook is een archiverend e-project voorzien van Luna Maurer en Roel Wouters over Wolkers, waarin hommages aan Wolkers worden ondergebracht. De tentoonstelling loopt van 21 oktober tot 15 februari 2009. Zie ook het bericht bij Literatuurplein en ons eerder bericht over plannen voor een volwaardig Wolkersmuseum in Leiden.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-07-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening