Jhumpa Lahiri krijgt 's werelds belangrijkste kortverhalenprijs

De jury van de Frank O'Connor Award, 's wereld best gehonoreerde literaire prijs voor een kortverhalenbundel, heeft voor een keer resoluut gebroken met de traditie van een shortlist. Omdat de Amerikaans-Indiase schrijfster Jhumpa Lahiri met haar boek Unaccustomed Earth zo hoog boven de concurrentie uittorende, plukten ze haar uit de longlist en kenden ze haar meteen de prijs ter waarde van 35.000 euro toe, zo weet The Guardian. Lahiri's verzameling van acht kortverhalen over de ervaringen van Bengalese migranten liet zelfs boeken van Roddy Doyle en Bookerprizewinnares Anne Enright achter zich. Unaccostumed Earth is al geruime tijd een verkoopsensatie. Het dit voorjaar gepubliceerde boek prijkte meteen op nummer één van de New York Timesfictie bestsellerlijsten. De krant sprak van een "comet landing", omdat het zo zelden voorkomt dat een fictieschrijfster zo'n grote commerciële impact heeft. Ook Lahiri's eerste verhalenbundel Interpreter of Maladies (1999), bekroond met de Pulitzer Prize, ging als zoete broodjes over de toonbank. Er werden liefst 600.000 exemplaren van verkocht.
De jury van de Frank O'Connor Award - met onder meer Granta fiction editor Rosalind Porter - was er onmiddellijk en unaniem van overtuigd dat het boek de prijs diende te krijgen. "Omdat we er al in zo'n vroeg stadium van overtuigd waren dat Lahiri zou winnen, zou het nogal ongepast zijn geweest om een shortlist te maken en de vijf schrijvers onnodige stress en spanning te bezorgen. [..] Geen enkele andere titel was een serieuze mededinger."
Lahiri ontvangt de prijs in Cork op 21 september tijdens het Frank O'Connor International Short Story festival, de dag waarop normaal de laureaat zou zijn bekendgemaakt. Unaccustomed Earth verscheen in Nederlandse vertaling bij Meulenhoff onder de titel Vreemd land. Vorig jaar ging de onderscheiding naar Miranda July voor haar bundel No One Belongs Here More than You, het jaar daarvoor ontving Haruki Murakami de prijs. Intussen is niet iedereen het eens met het 'skippen' van de shortlist, zie The Guardianblog. (DL - foto 2 Jana Leon)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-07-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening