Appartement in Tel Aviv bevat mogelijk documenten van Franz Kafka

Er zijn mogelijk nieuwe onthullingen op komst over de levensloop van Franz Kafka (1883-1924), van wie vorige week donderdag op diverse plaatsen ter wereld de 125ste geboortedag is herdacht. De Israëlische krant Haaretz meldt dat een klein appartement in Tel Aviv wellicht onbekende documenten over Kafka's leven herbergt. Het zou gaan om materiaal dat Kafka destijds aan zijn vriend Max Brod heeft nagelaten. Die publiceerde Kafka's werk na zijn dood in het toenmalige Palestijnse mandaatgebied, tegen de wil van de overleden auteur in.
Na Brods dood in 1968 in Tel Aviv, belandden de documenten bij zijn secretaresse Esther Hoffe. Hoffe ontzegde Kafka-onderzoekers evenwel telkens de toegang tot het materiaal. Een gedeelte ervan verkocht Hoffe op een veiling met aanzienlijke opbrengst, ander materiaal smokkelde ze uit Israël en werd in veiligheid gebracht in een Zwitserse kluis. Hoffe overleed onlangs en liet alles na aan haar twee dochters. Onderzoekers hebben er goede hoop op dat ze ditmaal eindelijk toegang zullen krijgen tot de belangwekkende documenten, die een nieuw licht kunnen werpen op de biografie van de auteur van Het proces en Het slot. Zie ook het bericht bij TV5.
Het literaire tijdschrift Deus Ex Machina publiceerde zojuist een geheel aan Franz Kafka gewijd nummer onder de titel Een bijl voor de bevroren zee vanbinnen. Het 125ste nummer van het magazine bevat teksten en beschouwingen over Kafka van onder meer Zadie Smith, Yves Petry, Thomas Gunzig, Claire Polders, John Calder, Vivian Liska, Erik Verhaar en Kathi Diamant. Het geheel baadt in een onwerkelijke sfeer, mede door de beelden van de Franse fotograaf Jérôme Sevrette. Zie het uitgebreide artikel in Haaretz. (DL - illustratie Peter Kuper)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-07-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening