'Jonge fotogenieke vrouwen blindelings ingeschakeld als biografen'

Er is een opmerkelijke twist ontstaan tussen twee vrouwelijke schrijvers van historische biografieën, nadat een van hen, Amanda Foreman, naakt achter haar boek poseerde. De promotionele demarche van Foreman in Tatler Magazine zorgde voor grote(re) verkoopscijfers van Georgiana. Duchess of Devonshire, wat haar op een felle berisping van collega-biografe Kathryn Hughes kwam te staan, zo meldt de Times. Hughes, academica en biografe van onder meer de schrijfster George Eliot, beschuldigt in een artikel in The Guardian Foreman ervan het “vak van de historische biografie te ondergraven” en klaagt aan dat geschiedenisboeken tegenwoordig geschreven worden door auteurs die er goed uitzien maar niet noodzakelijk zeer beslagen zijn in hun onderzoeksterrein. Hughes: “Door je naakt te laten fotograferen achter een stapel boeken, en door haar eigen leven – dochter van een Hollywoodvader, moeilijke jeugd – als even belangrijk naar voren te schuiven als dat van haar onderwerp, doet Foreman geen recht aan het biografiegenre in het algemeen en aan jonge, vrouwelijke schrijvers in het bijzonder. Sinds haar succes worden jonge, fotogenieke vrouwen blindelings ingeschakeld om boeken te plegen over even cameraklare personages.”
Van Foremans biografie zijn ondertussen al meer dan 200.000 exemplaren verkocht, en het verhaal wordt verfilmd met Keira Knightley in de hoofdrol. Volgens sommigen zijn daarom op stapel staande biografieën over Adolf Eichmann en veldmaarschalk Haig opgegeven ten faveure van boeken over zangeres Charlotte Church en actrice Lesley Ash. De verkoop van een biografie over Matisse die de Whitbread Biography Prize won, geraakt ondertussen maar niet van de grond.
De mannelijke biograaf van Lord Salisbury, Andrew Roberts, liet in Literary Review weten niet uit de kleren te zullen gaan “omdat het Britse publiek niet klaar is om een blote Andrew Roberts te aanschouwen”. Maar hij volgt de kritiek: “Het ergste is dat het hele genre van de geschiedenis besmet is door uitgevers die boeken bestellen bij auteurs die niets over de historische periode kennen en even weinig over de personen over wie ze schrijven.” (foto Amanda Foreman)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 08-07-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening