Bijna honderdjarige etnoloog Claude Lévi-Strauss opgenomen in Pléiade

Op de drempel van je honderdste verjaardag opgenomen worden in de prestigieuze Franse klassiekenreeks de Pléiade, wat kan een mens zich nog meer wensen? Het is nochtans wat onlangs de Franse antropoloog Claude Lévi-Strauss overkwam. Lévi-Strauss, wereldberoemd geworden met Tristes tropiques (1955) waarin hij verslag uitbracht over zijn ervaringen bij Indiaanse gemeenschappen in Brazilië, tilde de etnologie op een hoger plan. Hij werd ook de grootste pleitbezorger van het structuralisme in de sociale wetenschappen en gold tegelijk als peetvader van “het wilde denken”, zoals zijn boek uit 1962 heette. De Pléiade-uitgevers konden bij het samenstellen van de zeven delen beroep doen op de “welwillende en genereuze” medewerking van de nog steeds kranige Lévi-Strauss. Ze bevatten zowel zijn klassieke werken, maar ook mengelwerk waarin hij “intellectuele bricolage” bedreef en steeds de voorrang gaf aan onderzoek ter plekke. Het geheel is aangevuld met 200 illustraties en, zoals de traditie van de Pléiade dat wil, een uiterst zorgvuldig notenapparaat en een index.
Bij leven opgenomen worden in de Pléaide (uitgegeven door Gallimard) is een voorrecht dat weinigen genieten. Er gingen hem slechts 12 auteurs voor, waaronder romanciers als André Gide, Roger Martin du Gard, Marguerite Yourcenar, Nathalie Sarraute en Julien Gracq, evenals dichters als René Char en Saint-John Perse. Volgens Pléiade-redacteur Vincent Debaene toont de consacratie van Lévi-Strauss aan dat “de ware antropologie in feite literatuur is.” Het boek doet het sinds verschijnen overigens uitstekend in de Franse boekhandel. Intussen gingen er 15.000 exemplaren van over de toonbank, een ongewoon hoog aantal voor Pléaidedelen. Lévi-Strauss, die in Brussel werd geboren, wordt honderd jaar op 28 november.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening