Haarlem eist uitvinding boekdrukkunst op na openingsceremonie Olympische Spelen

De Haarlemse burgemeester heeft naar aanleiding van de openingsceremonie van de Olympische Spelen een brief aan zijn ambtsgenoot in Peking gestuurd om de puntjes op de i te zetten over wie nu echt de boekdrukkunst heeft uitgevonden, zo meldt Het Haarlems Dagblad. Burgemeester Bernt Schneiders laat weten dat "het een feit is van algemene bekendheid dat de boekdrukkunst in Haarlem is uitgevonden door onze stadgenoot Laurens Janszoon Coster". Coster leefde omstreeks 1400, en zou daarmee ook de Johannes Gutenberg uit Mainz voor zijn geweest, aldus nog de burgervader die nog een beeldje van Coster aan zijn Chinese evenknie aanbood, "onder de voorwaarde dat een passende plek op het Plein van de Hemelse Vrede kan worden gevonden". Schneider blijft vriendelijk voor de Chinezen, die hij complimenteert met de prachtige openingsceremonie en noemt de historische fout "een kleine onvolkomenheid". Niettemin kon hij dit "misverstand" niet "over zijn kant laten gaan".
De Haarlemmers zijn zowat de enigen die nog volhouden dat Coster de illustere uitvinder van de boekdrukkunst is, en richtten onlangs nog een tentoonstelling in over de rol van Haarlem als drukkersstad. Voor de petite histoire: een project van de Universiteit van Amsterdam om Nederlandse teksten digitaal beschikbaar te stellen, werd genoemd naar Laurens Jz. Coster, daarmee ook refererend aan het Amerikaanse Project Gutenberg, dat dit met rechtenvrije Engelse teksten doet. Sinds 2001 is de digitalisering van Nederlandstalige teksten voortgezet door de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren. In China zou Pi Chang al in de elfde eeuw Chinese karakter gedrukt hebben. (foto: Standbeeld van Coster op de Haarlemse Grote Markt, Wikicommons)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 11-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening