93-jarige succcesdebutante doet aan bejaardenbevrijding

Debuteren op je 93ste met een feministische thriller én er flinke successen mee boeken? Dat klinkt al hoogst ongeloofwaardig, maar nog curieuzer is het plan dat Lorna Page ontvouwde toen het voorschot van 400.000 euro en de royalty’s begonnen binnen te stromen. De Britse schrijfster van A Dangerous Weakness, een in de Alpen gesitueerd misdaadverhaal, ruilde op slag haar eenkamerflat in Surrey in voor een spatieus landhuis in Devon en nodigde er leeftijdsgenoten uit om voor niks bij haar te komen wonen. Page ziet het als een strategie om troosteloze bejaarden te bevrijden, die in tehuizen toch maar zitten te verkommeren. “Rusthuizen kunnen zo’n miserabele plekken zijn. Je zit daar maar de hele dag uit het raam te kijken en je hebt niemand om tegen te praten”, zegt Page in The Telegraph. “Ik vond het een goed idee om een paar mensen opnieuw een sociaal leven te bezorgen. En bovendien zit ik nu zelf ook niet meer alleen.” Van elk verkocht boek legt ze meteen een centje opzij zodat ze op termijn meer bejaarden in haar woning kan opnemen. Momenteel heeft Page zelfs een wachtlijst lopen van vrienden en kennissen die nu bij haar willen komen wonen.
Page schreef A Dangerous Weakness drie jaar geleden al, maar het manuscript lag lange tijd te zieltogen in een koffer. Tot haar schoondochter het aantrof en er helemaal in ondergedompeld raakte. Zij wist het meteen te slijten aan een uitgever, die het zowel in hard- als paperback uitbracht. Het boek volgt de belevenissen van een onverschrokken heldin die een onschuldige invitatie krijgt om Kerstmis in de Alpen door te brengen, maar daar in een bizarre machtsstrijd verwikkeld raakt.
De krasse negentiger Page doceerde tijdens de Tweede Wereldoorlog morsecode aan de Britse luchtmacht, maar is al haar hele leven door de schrijfmicrobe gebeten. “Sinds ik een pen kan vasthouden, schrijf ik gedichten, tijdschriftartikelen en sprookjes. Het is alsof ik al honderd jaar schrijf”, zo zegt ze zonder een zweempje ironie. Nu werkt de oma van twee kleinkinderen koortsachtig verder aan een nieuwe verzameling kortverhalen. Zie ook The Guardian. (DL - foto SWN)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening