Frans uitgeversicoon Francis Lacassin (76) overleden

In Parijs is uitgever en literaire veelweter Francis Lacassin op 76-jarige leeftijd overleden, na een heelkundige ingreep, zo meldt France 3. De Simenonkenner Lacassin ging door het leven als een gedreven liefhebber en specialist van de politieroman en de fantastische- en avonturenroman, die hij via allerlei kanalen tot bij het grote publiek bracht.
Hij stond onder meer aan de wieg van de befaamde collectie '10-18' van Christian Bourgois, waar hij het volledige werk van de Amerikaanse auteur Jack London publiceerde en liet herontdekken. Hij was ook literair raadgever (1982-2000) bij de niet minder fameuze collectie Bouquins bij Robert Laffont. In 1971 bekleedde hij de eerste leerstoel over de geschiedenis van het stripverhaal, die in het leven was geroepen aan de Parijse Sorbonne.
Volgens Jean-François Merle was Lacassin "een immens erudiete man in alle denkbare populaire literatuurgenres. Hij wist alles en wist dat ook op ook een heldere manier over te brengen in zijn talloze voorwoorden en inleidingen. Uit talloze archieven spitte hij de ongelooflijkste dingen op."
De op 18 november 1931 geboren Lacassin was in eerste instantie sterk geporteerd voor de film, waarvoor hij in de jaren zestig ettelijke scenario's, films en documentaires schreef. Hij had ook een zwak voor de stomme film. Vervolgens legde Lacassin zich meer en meer toe op de literatuur, waarbij vooral de door intellectuelen en universitairen over het hoofd geziene 'lichtere' genres zijn aandacht wegdroegen. Hij las 200 à 300 boeken per jaar, gedurig op zoek naar de fantastiek en het ongewone. Zo beijverde hij zich voor de herontdekking van Jack London, maar publiceerde hij ook André Malraux, Rudyard Kipling, Lewis Carroll, Robert-Louis Stevenson of de memoires van Casanova in Frankrijk. Als fan van de politieroman herontdekte hij de pioniers van het genre zoals Gustave Le Rouge en Maurice Leblanc (Arsène Lupin). Ook maakte hij zich sterk voor het werk van Pierre Mac-Orlan, Boileau-Narcejac en Léo Malet. Als medewerker van talloze kunsttijdschriften en literaire tijdschriften (waaronder Magazine Littéraire), publiceerde hij bijzonder veel bijdragen (zijn bijnaam was dan ook 'l'homme aux mille préfaces') en een dertigtal boeken waaronder La vraie naissance de Maigret (1992) en Jack London ou l'écriture vécue (1994).
De laatste jaren legde Lacassin zich toe op de vroege teksten van Georges Simenon die hij verwerkte in de bloemlezingen bij Omnibus. In 2006 publiceerde hij ook het eerste deel van zijn herinneringen in Sur les chemins qui marchent. Lacassin spande zich ook in voor een rehabilitatie van het oeuvre van Gaston Leroux. Zie ook deze bijdrage van Pierre Assouline over Lacassin op zijn blog La république des livres.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening