Geloofd en geprezen # 15

**Interessant cijfermateriaal uit de VS. De National Book Award liet weten dat 200 uitgevers 271 fictietitels en 540 non-fictieboeken instuurden ter jurering, slechts een fractie van wat er verscheen. Uitgevers mogen onbeperkt inzenden, mits het betalen van 125 dollar per titel. Misschien kunnen de organisatoren van de Gouden Uil de veelbesproken toevloed op deze manier indammen?
**De laatste roman van Michael Chabon, The Yiddish Policemen’s Union, is bekroond met de Hugo Award, een belangrijke prijs voor literaire sf of fantasy. De prijs is genoemd naar Hugo Gernsback (1884-1967), oprichter van het tijdschrift Amazing Stories. (The Guardian)
**De Rheingau Literatur Preis (10.000 euro en 111 flessen Riesling) gaat naar Ursula Krechel met haar roman Shanghai fern von wo. (Der Standard)
**De Gustav-Heinemann-Friedenspreis voor jeugdliteratuur (7500 euro) is voor schrijfster Digne M. Marcovicz met Massel Letzte Zeugen, een boek over de Holocaust. De afgelopen jaren ontvingen twee Nederlanders, Guus Kuier en Dolf Verroen, deze prijs. In 1998 wonnen de Vlamingen Gregie de Maeyer en Koen Vanmechelen. (Der Standard)
**Een biografie van de onlangs overleden Alexander Solzjenitsyn is favoriet voor de Russische prijs The Big Book (83.000 euro). (Moscow Times)
**In Australië is de shortlist van de Prime Minister’s Literary Awards bekendgemaakt. Eerste minister Kevin Rudd zal naar verluidt zelf de winnaar van de prijs (58.000 euro) kiezen. Nog een idee voor de Gouden Uil? (Foto: Michael Chabon, Jonathan Franzen, Tom Wolfe en Gore Vidal in The Simpsons)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 15-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening