Zwanenzang van de Britse bibliotheekboete?

De bibliotheekwereld is in Groot-Brittannië grondig verdeeld geraakt over de kwestie of de boetes voor het laattijdig terugbrengen van ontleende boeken moeten worden afgeschaft, zo meldt The Guardian. Tegenstanders van de reprimandes vinden het systeem totaal gedemodeerd en niet meer aansluiten bij de nieuwe taken die de bibliotheek in de 21ste eeuw heeft. "Bibliotheken moeten opboksen tegen televisie, internet, e-books, en toch hanteren ze het archaïsche en gekke idee om geld aan te rekenen als je te laat een boek terugbrengt. Het is negatief, onprofessioneel en slecht voor je business. Zoals overal mag je je niet vervreemden van je klanten," aldus bibliotheekconsulent Frances Hendrix. Andere tegenstanders van de boete denken dat bibliotheekgebruikers afhaken als ze regelmatig kleine bedragen dienen neer te leggen, omdat het dan bijna goedkoper wordt bij een boekhandel je leesgerief te halen.
Voorstanders van het systeem argementeren dan weer realpolitisch dat de inkomsten van de bibliotheken drastisch zouden verminderen zonder de boetes. Bibliothecaris Loz Pycock ziet nog andere praktische problemen. "We hebben nooit genoeg exemplaren van de Driving Theory Test Manual of Life in the UK citizenship. Hoe kunnen we vermijden dat lezers dit soort boeken maandenlang zouden bijhouden zonder de boete? Ik geloof niet dat het volledige publiek egoïstisch is, maar de enkele rotte appels zorgen wel voor de problemen."
Ondertussen circuleren er andere middelen om lezers in het gelid te houden, sommige al haalbaarder dan andere. Zo wordt verwezen naar de middeleeuwse praktijk die sommige kloosterbibliotheken erop nahielden. Daar werd de late terugbrenger eenvoudigweg in de ban geslagen. In de voormalige Sovjet-Unie werden de namen van de lakse bibliotheeklezers in de krant gepubliceerd. In de Nieuw-Zeelandse stad Palmerson wordt het ludieker aangepakt. Daar kan de boete kwijtgescholden worden na een computerwedstrijdje Guitar Hero tegen de bibliothecaris. (Foto: Real Gabinete Portugues de Leitura in Rio de Janeiro)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 16-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening