Marxistische cultroman bestormt Japanse bestsellerlijsten

Verbazing alom in Japanse uitgeverskringen: een lang vergeten roman van uitgesproken marxistische signatuur uit 1929 prijkt sinds enige maanden hoog in de Japanse bestsellerlijsten, zo meldt de Saturday Star. Het betreft de roman Kanikosen (A Crab-Cannning Boat) van de communistische auteur Takiji Kobayashi (1903-1933), die in 1933 op 29-jarige leeftijd overleed nadat hij door de politie was gemarteld. Kobayashi had in 1931 de communistische partij vervoegd.
Het boek vertelt over de bemanning van een schip dat in moeilijke omstandigheden op krabben vist onder het commando van een sadistische kapitein. Vervolgens beginnen ze zich te organiseren en sturen ze aan op een staking. Het boek eindigt met hun belofte om hun kapitalistische bazen te belagen. Kanikosen is lange tijd vaste lectuur geweest voor marxisten, maar raakte weggedeemsterd. Het was een bescheiden advertentiecampagne (waarin het boek gelinkt werd aan armoede en werk) die verantwoordelijk bleek voor de hernieuwde belangstelling, zo zegt uitgever Shinchosha Publishing, die de heruitgave verzorgde. Er zijn intussen al 380.000 exemplaren van Kanikosen verkocht en er is ook een mangaversie van het boek gemaakt.
Waarnemers zien er een signaal in dat de angst over jobzekerheid in Japan groeit en de inkomenskloof in 's werelds tweede grootste economie almaar groter wordt. (DL - Kobayashi afgebeeld op een postzegel)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening