Papierman(d) - aflevering 48

Samengeschraapte letterlinks & voorgekauwd leesvoer, als resultaat van hardnekkig gegraas op het wereldwijde literaire web:
**De top tien van literaire maagden, met Queen Elizabeth 1 op nummer een (want ze was ook dichteres), via The Guardian.
**Een federaal gerechtshof in de Verenigde Staten heeft, na een aanslepend dispuut met de erfgenamen, nu beslist dat de rechten op een paar vroege romans van John Steinbeck niet terechtkomen bij de zoon en kleindochter, maar wel bij de Britse uitgeverij Penguin en de erfgenamen van de weduwe van de schrijver. Het gaat onder meer over Of Mice and Men (1937) en The Grapes of Wrath (1939). Zie berichtgeving bij BBC en NRC.
**Overlijden van Theodore Solatoroff, stichter van de New American Review, op tachtigjarige leeftijd, zie de New York Times.
**De leesclubs mogen niet klagen, de boekenclubs daarentegen... NRC ging op onderzoek uit in de Verenigde Staten: Bloggers steunen linkse boekclub.
**Robert Macfarlane's De laatste wildernis besproken in de Volkskrant: Belaagde natuur vitaal als onkruid: "De laatste wildernis ontpopt zich zo tot een waardige Britse tegenhanger van het werk van Amerikaanse natuurschrijvers als John Muir, Edward Abbey en Barry Lopez. Minder filosofisch en meer empirisch in aanpak. De Great Outdoors met een menselijke maat."
**The Times over de Oxford Guide of Literary Britain and Ireland.
**Reinier Kist wurmde zich in de werkkamer, zeg maar monnikscel van L.H. Wiener, zie NRC Boeken.
**Het Hollands Dagboek van Erwin Mortier: Het weefgetouw van de rouw in NRC-Handelsblad, over onder meer de dood van Eleonore Vigenon (zie ook deze reportage op Klara) en de laatste loodjes van zijn nieuwe roman: "Weer aan de schrijftafel, mezelf als scherven samen vegen, ophopen tot een schrijver. Het duurt een tijd voor de opgedroogde inkt in de pen die ik vergat dicht te schroeven weer gaat vloeien."
**Jos Geysels, voorzitter van Boek.be en Klara-columnist mengt zich in De lezenaar in het Uildebat: "Ik hoop dat de juryleden die geen tijd hebben om alle boeken te lezen ontslag nemen en de anderen het nu voorgestelde reglement afwijzen."
**De afweging van het wekelijkse boekenbudget (toegegeven, voor De papieren man een hopeloze zaak), met enige overwegingen van George Orwell, in The Guardian.
**Een unieke uitgave over het werk van de architect Le Corbusier is verschenen bij Phaidon: Le Corbusier, le grand. Voor 150 euro is ze de uwe.
**The Happiest Book in the World, slechts een exemplaar beschikbaar.
**De 50 beste boekhandels van Groot-Brittannië, opgelijst via The Independent. Zie ook NRC met deze reportage over de onafhankelijke Londense boekhandel Foyles: 'We hopen maar dat de mensen boeken blijven kopen'.
**Lezen even opwindend als naar een spannende film kijken? You bet. Zie de berichtgeving in Science Daily.
**'Web security function being used to digitise old books', meldt The Telegraph.
**Een verzamelaar van pop-up books schenkt zijn verzameling weg, zie hier.
**Sommige auteurs houden bij de covers van hun boeken goed de teugels in handen. Er is zelfs sprake van een chemie tussen vormgever en schrijver, zie het voorbeeld van Roth, Palahniuk en Murakami in The New York Times.
**Jean-Paul Sartre als verslaggever op Cuba, begin jaren zestig, in Le Monde.
**Het Franse tijdschrift Lire heeft een voorpublicatie van de nieuwe roman van Régis Jauffret, Lacrimosa.
**Moet Duitsland de ban op Hitlers Mein Kampf opheffen? De kwestie wordt lichtjes acuut omdat het boek in 2015 in het publieke domein terechtkomt, Time onderzoekt de zaak.
**Van 6 tot 14 september vindt de Week van het Schrijven plaats, zie deze website. (DL - foto: een tweedehandszaak in Newtown, die duidelijk enige ordenende hand kan gebruiken + cover Murakami's After Dark)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening