Vijftig jaar Tom Lanoye met voorleesmarathon én bibliofiele uitgave

De vijftigste verjaardag van Tom Lanoye noopt her en der tot speciale activiteiten. Klara.be zet alvast een groots opgezette voorleesmarathon op poten. Op woensdag 27 augustus, de dag waarop de schrijver een halve eeuw wordt, lezen in het voor de gelegenheid nagebouwde keukentje van de beenhouwerij Lanoye zowat zeventig vrienden en BV’s twaalf uur lang voor uit zijn oeuvre. De hele marathon kan rechtstreeks gevolgd worden op de website van het cultuurplatform.
Om negen uur steekt acteur Pol Goossen van wal met de eerste bladzijden van Kartonnen dozen. Ook de verhalenbundel Een slagerszoon met een brilletje komt aan bod. Na tien minuten neemt Steve Stevaert het over van Goossen. Verder lezen ook Wim Opbrouck, Goedele Liekens, Martine Tanghe en minister-president Kris Peeters teksten van Lanoye, evenals onbekende Lanoyefans. Na vier uur wordt overgegaan naar het toneelwerk. Vicepremier Laurette Onkelinx en regisseur Guy Cassiers brengen een Frans-Nederlandse dialoog uit Mephisto. Helmut Lotti en Phara de Aguirre vertolken dan weer Jason en Medea en brengen de echtelijke ruzie uit Mamma Medea.
De Carbolineum Pers van de Antwerpse bibliofiele drukker Boris Rousseeuw eert Lanoye met de uitgave van zijn eerste brief aan Hans Warren. Lanoye schreef op 28 oktober 1980 een eerste brief aan Warren, hij vroeg er om medewerking voor zijn licentiaatsthesis die hij over de poëzie van Warren aan het schrijven was, en die in 1981 het licht zou zien. Tom Lanoye zou overigens pas twee maanden later als dichter debuteren, in eigen beheer. Tussen Lanoye en Warren ontstond een vriendschap, die van Lanoyes kant resulteerde in 120 brieven.
Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Tom Lanoye verschijnt die 'eerste brief' bij De Carbolineum Pers in een gesigneerde bibliofiele uitgave, met een gesigneerde lino van Isabelle Vandenabeele, bestemd voor de vrienden van de auteur. Een klein aantal exemplaren is te verkrijgen voor verzamelaars, aan 75 euro per stuk. Zie ook ons eerder bericht over de 50ste verjaardag van Lanoye en zijn solovoorstelling. (DL - foto Lanoye: Han Soete)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening