Franse topbibliofiel Pierre Berès (95) gestorven

In Frankrijk is de befaamde bibliofiel, manuscriptenverzamelaar, uitgever en boekhandelaar Pierre Berès op 95-jarige leeftijd gestorven. Berès was bevriend met Pablo Picasso en Louis Aragon en stond bekend als "de grootste boekhandelaar ter wereld", een titel die zijn vrienden (én vijanden) hem bezorgden vanwege zijn charisma en zijn eruditie. Drie jaar geleden deed hij afstand van 12.000 livres anciens uit zijn indrukwekkende collectie, zo meldt France 3.
Pierre Berès (bijgenaamd Pébé) werd in 1913 in Stockholm geboren en verzamelde vanaf zijn dertiende jaar handtekeningen. Op zijn zestiende lanceerde hij zich in de handel van boeken, op zijn zeventiende leidde hij al een eerste verkoop als expert en op zijn 24ste opende hij zijn eigen boekhandel. Tot zijn persoonlijk bezit behoorden boeken van Villon, Proust, Colette, Rimbaud en Flaubert, zoals de originele editie van Madame Bovary gericht aan Alexandre Dumas: "à M. Alexandre Dumas/hommage d'un inconnu."
Tijdens de grote depressie in de jaren dertig kocht Berès een heleboel Amerikaanse bibliotheken op van geruïneerde miljardairs en wist zo beslag te leggen op bijzonder waardevolle boeken zoals originele uitgaves van Cervantes en meesterwerken uit de renaissance. Decennialang hield hij ze verborgen, om ze dan plots op de markt te brengen. De "kleine, levendige en elegante individualist", die werkte in de geest van de Encyclopédisten van de achttiende eeuw, bezat onder meer de drukproeven van Mallarmé's postuum gepubliceerde Un coup de dés jamais n'abolira le hasard, met aantekeningen van de auteur.
In 2001 verkocht Berès het 876 pagina's tellende manuscript van Voyage au bout de la nuit van Louis-Ferdinand Céline voor een toenmalige recordprijs van 2 miljoen euro aan de Bibliothèque Nationale de France. Het manuscript was sinds 1943 spoorloos. In 2006 schonk Berès dan weer het handschrift én het geannoteerde exemplaar van La Chartreuse de Parme van Stendhal aan de Franse staat.
Berès ging pas op zijn 92ste met pensioen en verkocht op dat moment 12.000 van zijn boeken op een reeks veilingen. De totale opbrengst bedroeg 35,3 miljoen euro. De bevlogen boekhandelaar was ook een groot kunstverzamelaar en bezat onder meer werk van Alberto Giacometti en Masson én was bevriend met Henri Matisse en Paul Eluard.
Berès was tenslotte ook actief als uitgever van voornamelijk essays over wetenschappelijke onderwerpen of kunst. In 1956 kocht hij de Editions Hermann op. Berès gaf de complete werken van Diderot uit. Aan zijn drie huwelijken hield hij acht kinderen over, waarvan één later een tijdlang directrice werd van de Larousse-encyclopedie en een ander Europees parlementslid. Zie dit uitgebreide portret van Berès uit 2005 in het tijdschrift Lire. (DL - foto: de boekhandel van Pierre Berès in de jaren 60)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening