Sloop van geboortehuis Gerard Walschap begonnen

In de deelgemeente Sint-Jozef (Londerzeel) is de eigenaar dan toch begonnen met de sloop van het geboortehuis van Gerard Walschap, zo laat het gemeentebestuur van Londerzeel weten en meldt deredactie.be. Twee maanden geleden had het gemeentebestuur onder bepaalde voorwaarden een slopingsvergunning afgeleverd voor het vervallen pand.
Er rees toen vanuit diverse zijde enig protest tegen de beslissing, onder meer vanuit de lokale oppositie, bij schrijversorganisaties en bij Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (Vl.Pro). Er werd bij het stadsbestuur op aangedrongen om de vergunning in te trekken. Medio juni was er sprake van een achterpoortje om nog een oplossing uit te dokteren, maar dat is kennelijk niet gelukt.
De ouders van Gerard Walschap baatten in het huis jarenlang een winkel en een café uit. De eigenaar is van plan op het stuk grond appartementen te bouwen. Het pand in het centrum van de deelgemeente Sint-Jozef is al geruime tijd in lamentabele staat en stond al zeven jaar onbewoond. Ook als er een nieuw gebouw komt, moet de gedenkplaat of een verwijzing naar de schrijver blijven, zo werd wel bepaald. Plaatselijke politici van allerlei signatuur redekavelden al ettelijke jaren over het huis. Zie ook ons eerder bericht.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening