Enid Blyton is meest geliefde Britse auteur

De kinderboekenschrijfster Enid Blyton (1897-1968) is de meest geliefde auteur in Groot-Brittannië. Dat blijkt uit een onderzoek bij Britse volwassen lezers naar hun geliefkoosde schrijver, opgezet door de organisatie van de Costa Book Awards, zo meldt The Telegraph. Blyton overvleugelde de ook nog steeds erg populaire Roald Dahl en Harry Potter-auteur J.K. Rowling. Opmerkelijk is dat de eerste drie plaatsen van de poll worden ingenomen door kinder- of jeugdschrijvers. Ook een andere kinderschrijfster, Beatrix Potter, prijkt in de top tien. Jane Austen staat als eerste 'volwassen' auteur op plaats vier, William Shakespeare op vijf en Charles Dickens op zes. J.R.R. Tolkien, de auteur van The Lord of the Rings, neemt plaats zeven in, gevolgd door Agatha Christie op acht, Stephen King op negen en Beatrix Potter op tien.
Enid Blyton is vooral bekend voor de Famous Five (De Vijf) en de Secret Seven-boeken. Haar verhalen werden later vaak afgedaan als racistisch en sexistisch. Maar nu wijst het onderzoek uit dat haar boeken bij de Britse volwassenen een blijvende én diepgaande indruk hebben nagelaten. De schrijfster publiceerde zowat 700 verhalen en nog steeds worden trouwens jaarlijks wereldwijd acht miljoen Blytonboeken verkocht, waaronder één miljoen Famous Five-verhalen. De Enid Blyton Society denkt dat het succes te wijten is aan "een gevoel van nostalgie. Mensen hebben leren lezen met Blyton. Ze schreef escapistische, sterke verhalen in een eenvoudig leesbare stijl." De kinderen van nu verkiezen natuurlijk J.K. Rowling, denkt de stichting, maar met een sneer naar Rowling voegen ze eraan toe: "Het zou interessant zijn om te zien waar J.K. Rowling binnen 60 jaar staat. Rowling is een uitgeversfenomeen, maar je kunt iemand die zeven en een half boek schreef, niet vergelijken met iemand die er ettelijke honderden schreef." Zie ook BBC News.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening