Nederlandse Museum van het Boek plaatst indrukwekkende catalogus online

Het Haagse Museum Meermanno, het Nederlandse Museum van het Boek, heeft zojuist zijn catalogus online beschikbaar gesteld. Daarmee wordt het boekenbezit ontsloten voor een internationaal publiek. "Voor het eerst is nu op het web te zien hoe rijk de verzamelingen zijn die baron van Westreenen en zijn navolgers bij het Museum van het Boek bijeen hebben bijeengebracht. Honderdduizenden records zijn al online beschikbaar, en dat aantal zal nog groeien als ook andere collectieonderdelen beschikbaar komen", zo meldt het Museum in een persbericht. "We verwachten veel belangstelling voor de catalogus vanuit zeer veel verschillende disciplines en achtergronden", aldus Meermanno-directeur Leo Voogt. "Zowel van onderzoekers, studenten, liefhebbers als van verzamelaars – of het nu gaat om oude drukken of moderne boeken, brieven en ontwerpen van vormgevers, of exlibris materiaal. Met name de geïnteresseerden in boekvormgeving bieden we hiermee een belangrijke nieuwe bron. Voor het eerst kan ook gezocht worden op specifieke aspecten van de boekvormgeving, bijvoorbeeld de illustrator, de boekverzorger of de bandontwerper.’
De catalogus biedt onder meer toegang tot bestanden over westerse boekkunst vanaf circa 1450 met 70.000 objecten, 11.000 archieven en archivalia van letterontwerpers, boekverzorgers en uitgeverijen, boekkunst en typografie (met de nadruk op Nederland) vanaf 1850, 330.000 ex libris en klein grafiek (met 245.000 doorzoekbare bestanden), 10.000 brieven vanaf 1870, evenals ruim 10.000 munten, en penningen, waaronder 9.000 uit de Klassieke Oudheid.
Meermanno koos voor de software van Adlib Information Systems, die zowel in de museum- als in de bibliotheekwereld wijd verbreid is. Op termijn worden ook de overige collecties, waaronder de handschriften, de schilderijen en de oudheden aan deze catalogus toegevoegd. De middeleeuwse handschriften zijn op dit moment online toegankelijk via de website Medieval Manuscripts in Dutch Collections, de miniaturen van de verluchte handschriften zijn op dit moment beschikbaar via de website Medieval Illuminated Manuscripts en de Nederlandse drukken 1540-1800 via de STCN.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening