Grootste kloosterbibliotheek heropent na restauratie

Na een jarenlange restauratie is in het Oostenrijkse Admont de grootste kloosterbibliotheek ter wereld heropend voor het publiek en onderzoekers. De bibliotheek met de prachtige leeszaal onder de zeven koepels sloot in 2004 voor een renovatie die 6 miljoen euro kostte. Het benedictijnenklooster in de buurt van Graz werd in 1074 gesticht. De Stiftsbibliothek, naar een ontwerp van architect Joseph H├╝ber, werd in 1776 voltooid, bij een kloosteruitbreiding die de Spaanse monniken van het Escoriaal de loef moest afsteken. Het gebouw in laatbarokke stijl huisvest naast 200.000 titels ook een unieke collectie waarvolle boeken, waaronder 1400 manuscripten, een Lutherbijbel en een origineel exemplaar van de Encyclop├ędie van D'Alembert en Diderot. In de door de Oostenrijkse schilder Bartolomeo Altomonte opgeluisterde boekenkathedraal (foto) staan ongeveer 70.000 werken. De regel van Benedictus gold het bekende "ora et labora", bid en werk. Een belangrijk deel van het bidden, zo vonden de Benedictijnen, bestond uit de "Lectio Divina", het lezen van het woord Gods. Voor meer achtergrond zie Boekendingen.nl, voor een fotoselectie zie hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening