UNESCO roept Australische stad Melbourne uit tot 'City of Literature'

De Australische stad Melbourne is door de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) uitgeroepen tot City of Literature, zo meldt The Herald Sun. De UNESCO heeft de stad ook toegevoegd aan zijn Creative Cities Network. Melbourne is verkozen boven steden als Vancouver, Iowa City en Kolkata die op grond van hun dossier hoopten de titel te verwerven. Melbourne is na Edinburgh (in 2004) de tweede wereldstad die de titulatuur City of Literature mag dragen. Dat heeft ze te danken aan "zijn rijke literaire cultuur, geschiedenis en creatief talent", aldus de Australische minister van Kunsten Lynne Kosky. Sinds de koloniale tijd is Melbourne verbonden met boek en literatuur, onder meer in 1854 werd er de State Library of Victoria opgericht. Melbourne herbergt momenteel een derde van de Australische schrijvers en heeft een bloeiende uitgeversbranche. Onder meer Booker Prizewinnaar Peter Carey beijverde zich sterk voor het dossier. "Ik kan me geen enkele andere stad voorstellen waar het plezier van het lezen en discussiƫren over het boek zo wordt gecultiveerd als Melbourne", zei hij. Melbourne maakt nu ook werk van een Centre for Books and Ideas, dat tevens onderdak zal bieden aan het Melbourne Writers Festival (dat komende vrijdag van start gaat). Op de website van de UNESCO staan de criteria om mee te dingen naar de eer. De titel van City of Literature valt echter niet te verwarren met die van Wereldboekenstad, die momenteel in handen is van Amsterdam. Volgend jaar is Beiroet World Book Capital. Zie de berichtgeving in The Age .
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening