Omstreden Franse auteur Tony Duvert (63) dood aangetroffen

De omstreden Franse auteur Tony Duvert, voormalig laureaat van de Prix Médicis in 1973, is voorbije woensdag dood aangetroffen in zijn woning in Thoré-la-Rocette, in de regio Loir-et-Cher. Volgens het parket van Blois was het lichaam van de 63-jarige schrijver in verregaande staat van ontbinding en bleek Duvert allicht een maand geleden overleden. Het zou gaan om een natuurlijke dood, zo meldt La Nouvelle République. Duvert leefde vereenzaamd.
In de jaren zeventig veroorzaakte Duvert nogal wat ophef met zijn boeken waarin hij - in een klimaat van algehele seksuele bevrijding - het recht op seksualiteit van kinderen (en vooral jongens) bepleitte. In 1973 ontving hij de prix Médicis voor zijn roman Paysage de fantaisie, verschenen bij Les Editions de Minuit, waarin zich seksuele spelletjes tussen kinderen en een volwassene voltrokken. Het boek werd door de kritiek in hoge mate positief onthaald, met lof in Libération en Le Monde. Zelfs Le Figaro schreef over "het mirakel van dit schandaleuze boek waaruit via de duizelingwekkende perversie, mysterieus genoeg de onschuld verrijst." Duvert schreef ook essays over de pedofilie: Le bon sexe illustré (1974) en L'enfant au masculin (1980), waarin vooral jongens werden verheerlijkt. Zijn overtuigingen kwamen eveneens terecht in romans als Journal d'un innocent (1976) en Quand mourut Jonathan (1978). Vanaf 1989 deed hij er literair het zwijgen toe en konden zijn opvattingen op steeds minder begrip rekenen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening