Catherine Millet keert terug met boek over jaloezie

In Frankrijk is alles in gereedheid gebracht voor de rentrée littéraire, de jaarlijkse bevloeiing van de boekhandel met honderden nieuwe romans. Ditmaal heeft het vaktijdschrift Livres-Hebdo berekend dat er 676 verse romans van binnen- en buitenlandse signatuur over de lezer worden uitgestrooid. En dat zijn er zowaar 51 minder dan vorig jaar, waarmee de Franse uitgevers dan toch eindelijk de weerkerende klaagzangen over overproductie hebben verhoord.
Over de tongen rolt intussen vooral de terugkeer van Catherine Millet als 'literair' schrijfster, nadat ze zich weer op de kunstessayistiek had toegelegd. In 2001 maakte de directrice van het kunsttijdschrift Art Press grote ophef met La Vie Sexuelle de Catherine M. Daarin bracht ze op klinische en erg precieze wijze verslag uit van haar deelname aan een haast oneindige sliert partouzes en orgieën, die ze toegewijd maar ook onverschillig leek te ondergaan. De vrijpostige seksuele belevenissen én het literair exhibitionisme van Millet verwekten schandaal én respect, want in een mum van tijd werd deze “baise-seller” ook een druk bestudeerd sociologisch fenomeen. Intussen zijn er in Frankrijk één miljoen exemplaren van dit lichamelijk logboek verkocht, in het buitenland passeerden er zelfs 2,5 miljoen langs de kassa.
Zeven jaar later komt Millet voor de pinnen met Jour de souffrance, een boek dat beslist geen sequel is van La Vie Sexuelle de Catherine M. Ditmaal wordt de lichamelijkheid aan banden gelegd en zijn het verwarrende gevoelens die vrij spel krijgen. Ze vertelt – zij het opnieuw op een afstandelijke toon - over de jaloezie die ze ondervindt wanneer haar echtgenoot Jacques Henric haar voor de zoveelste keer ontrouw is. Nochtans heeft het koppel ooit afgesproken dat ze elkaar de volstrekte seksuele vrijheid gunnen, iets wat Henric altijd gerespecteerd heeft (men leze er zijn Légendes de Cathérine M. op na, het boek waarin hij Catherine Millet in geuren en kleuren én in zwart-witfoto’s portretteerde). Tot haar eigen verrassing lijdt Millet onder Henrics escapades waardoor ze zich uitgesloten voelt én vragen stelt bij haar denkbeelden over seksuele vrijgevochtenheid. Ze trekt zich meer en meer op zichzelf terug, fysiek en mentaal. Uitgever Flammarion heeft alvast 100.000 exemplaren opgelegd voor de eerste druk, waarmee Millet in de rentrée enkel Amélie Nothomb voor moet laten, wiens nieuwe zeventiende roman Le fait du prince op een eerste persing van 200.000 exemplaren is begroot. Jour de Souffrance verschijnt nu woensdag 27 augustus. Zie een interview met Catherine Millet in Le Nouvel Observateur. De komende weken komen we uitgebreider terug op de Franse rentrée littéraire, met nieuw werk van onder meer Régis Jauffret, Olivier Rolin, Jean Echenoz, Claire Castillon en Jean-Paul Dubois. (DL - foto Millet door Jacques Henric)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening