Mary Shelley kreeg hulp van haar echtgenoot-dichter bij schrijven van Frankenstein

De Britse schrijfster Mary Shelley, die wereldberoemd werd met haar boek Frankenstein (1818) kreeg tijdens het schrijven bijstand van haar echtgenoot, de dichter Percy Byssche Shelley. Dat beweert tenminste de Amerikaanse literatuurprofessor Charles Robinson in een voor oktober aangekondigd boek over de kwestie, zo meldt The Times.
De in de Engelse romantiek gespecialiseerde Robinson onderzocht het handschrift van de ‘gothic novel’ in de Bodleian Library in Oxford en stelde vast dat Percy minstens vijfduizend correcties aanbracht aan de originele versie van Frankenstein. “Het zag ernaar uit dat ze dezelfde pen gebruikten en vaak ook samen in bed aan het schrijven waren", vermoedt Robinson.
Robinson schat het aandeel van de dichter in de roman minstens acht procent. Mary Shelley, dochter van de filosoof William Godwin en de feministische intellectuele Mary Wollstonecraft, begon op haar achttiende aan Frankenstein te schrijven. Het idee voor het boek dook op toen ze, samen met haar toekomstige echtgenoot, in Zwitserland te gast was bij de dichter Lord Byron.
Percy Shelley bracht diverse aanzienlijke wijzigingen aan in de plot, maar moeide zich ook met stijl, thema’s en woordgebruik. De taal werd bijgeschaafd en ook werden Mary’s talloze verwijzingen naar God en het hiernamaals geschrapt, alvorens het boek naar de uitgever werd gestuurd. Eerder raakte al bekend dat Percy Shelley Mary aanmoedigde om haar novelle uit te breiden tot een verhaal van 70.000 woorden. Het vaak verfilmde Frankenstein, met als ondertitel The Modern Prometheus, gaat over een man die graven plundert, op zoek naar lichaamsdelen waarmee hij een nieuw wezen wil creëren. Het resultaat is evenwel een monster dat op wraak zint op zijn maker.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening