Gemengde reacties op gratis roman Dimitri Verhulst

Het nieuws dat de nieuwe roman van Dimitri Verhulst, Godverdomse dagen op een godverdomse bol, eerst gratis bij Humo verschijnt (zie ons eerder bericht), roept gemengde reacties op. 320.000 exemplaren van het boek zullen, één week voor het boek officieel uitkomt, in de krantenwinkels en warenhuizen samen bij het blad worden verspreid. De boekhandelaren reageren in De Standaard teleurgesteld, bij monde van Luc Tessens, de secretaris van de Vlaamse Boekverkopersbond. "Het is wel opmerkelijk dat Humo de actie ziet als 'een logische stap in een jarenlange traditie van pionierende omgang met de beste literatuur', terwijl het blad in geen twee maanden een deftige recensie heeft gepubliceerd." Tessens, die een juridische actie uitsluit na eerdere verloren rechtszaken, vraagt zich af waarom Uitgeverij Contact geen actie kon doen met een gratis herdruk van De helaasheid der dingen. De boekverkopers klagen het opportunisme van de actie aan: "We mochten Verhulsts boeken wél in hun kasten hebben toen die nog niet verkochten."
De Morgen laat ook Daniël Dullers, commercieel directeur van Standaard Boekhandels, aan het woord: "Uiteraard snijdt deze actie in ons vel. Van de nieuwe Verhulst verwachtten we commercieel erg veel. Die verwachtingen moeten we nu bijstellen. Maar proefondervindelijk hebben we vastgesteld dat alle vormen van media-aandacht goed zijn voor het boek in het algemeen. De actie van Humo is, hoe je het ook draait of keert, ook een leesbevorderingsactie. En ik troost mij ook met de gedachte dat dit Humo handenvol geld moet hebben gekost. Dit gaan ze niet onmiddellijk overdoen."
Wie het allemaal niet aan zijn hart laat komen, is de schrijver zelf. "Wat ik fantastisch vind, is dat een publiek dat anders wellicht nooit een boek van mij zou kopen nu de kans krijgt me te leren kennen. Ook hoop ik dat de mensen die het níet lezen er iemand anders blij mee maken in plaats van er de open haard mee aan te steken," zegt Verhulst aan De Morgen. Op Radio 1 zei de auteur dat hij na deze actie nu "niet meteen zal moeten gaan bedelen". Zie ook de reacties in Boekblad.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening