Tiplijst Ako Literatuurprijs met vier Vlamingen

De jury van de AKO Literatuurprijs heeft uit een aanbod van 346 Nederlandstalige fictie- en non-fictietitels 25 boeken op de tiplijst geplaatst. Er zijn vier Vlaamse schrijvers genomineerd: Joris van Parys met de biografie van Cyriel Buysse Het leven, niets dan het leven, Chris De Stoop met Het complot van België, de recent overleden Kamiel Vanhole met De spoorzoeker, en Peter Venmans met Over de zin van nut. Ook Gouden Uilwinnaar Marc Reugebrink is met Het grote uitstel genomineerd. Enkele andere belangrijke "getipte" titels zijn De heimweefabriek van Douwe Draaisma, Het recht op terugkeer van Leon de Winter, Vladiwostok! van P.F. Thomése, Rode Regen van Cees Nooteboom, Omdat ik u begeer van Arnon Grunberg en Koetsier Herfst van Charlotte Mutsaers. De opvallendste ontbrekende titel is Datumloze dagen van Jeroen Brouwers. Zijn ook spoorloos: Annelies Verbeke (Groener gras) en Geerten Meijsing (Siciliaanse vespers). Ook is er ditmaal toch flink wat non-fictie genomineerd, bijna de helft. In de jury zetelen W.J. Deetman (voorzitter), Bas Belleman, Frank Hellemans, Jeroen Overstijns, Marjan Veenman-Arts (publieksjurylid) en Marjoleine de Vos. De toplijst met minimaal drie en maximaal zes titels wordt op 17 september bekendgemaakt. Wie wint, zien we op maandag 3 november in een rechtstreekse uitzending van het televisieprogramma Pauw & Witteman. Vorig jaar ging de met 50.000 euro gedoteerde prijs naar A.F.Th. met Het schervengericht. (Foto: Kamiel Vanhole)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 26-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening