Bescherming voor bedreigde graven van familie Victor Hugo

De Franse minister van Cultuur Christine Albanel wil overgaan tot de bescherming van de graven van de familie van Victor Hugo in Villequier (Seine-Maritime), zo meldt AFP/TV5. Ze krijgen in dat geval het predikaat "historisch monument." De graven van de echtgenote van Victor Hugo, Adèle, hun dochter Leopoldine en haar echtgenoot Charles in Villequier bevinden zich in een beroerde staat. Albanel heeft contact opgenomen met de erven-Hugo en hen verzekerd van haar "wil om de graven in te schrijven als Monuments Historiques, omdat deze tombes onverbrekelijk deel uitmaken van het literair en historisch patrimonium van Frankrijk." Albanel brengt in herinnering dat de tragische verdrinkingsdood van Léopoldine (samen met haar echtgenoot) in de Seine Victor Hugo inspireerde tot een paar van de mooiste pagina's van de Franse literatuur. [...] Het is mijn taak om de graven te beschermen." Hugo schreef onder meer over Léopoldine in Les Contemplations. Omtrent Léopoldine ontstond in Frankrijk een zekere cultus.
De bescherming van Albanel zou betekenen dat er staatsgeld én lokale fondsen kunnen worden ingeschakeld om de graven tegen verder verval te behoeden en op te kalefateren. (DL - schilderij van Léopoldine, door Auguste de Chatillon]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening