Befaamde boekhandelaar van Kaboel start webwinkel

De boekenverkoper Shah Muhammad Rais (54) uit Kaboel, die wereldvermaard werd voor zijn rol in De boekhandelaar van Kaboel (2003), de bestseller van de Noorse journaliste Asne Seierstad, start met een website om zijn boeken aan de man te brengen. Op http://www.shahmbookco.com/ probeert hij nu ook internationale klanten te werven, zo meldt Gulf News.com. Rais beweert boud dat hij bijna een miljoen boeken op voorraad heeft. In 2006 probeerde hij via een boekenbusje zijn boeken beter te slijten. Met zowat 20.000 boeken dokkerde hij door heel Afghanistan, maar behalve veel publiciteit leverde het opzet hem zakelijk weinig op. Bovendien zorgde de veiligheidssituatie in het land voor problemen. Rais benadrukt echter dat hij met zijn acties ook het analfabetisme in Afghanistan wil bestrijden, na dertig jaar oorlog. Rais zegt: "Via boeken maken onze kinderen kennis met hun cultuur en geschiedenis en verstaan ze de wereld. Boeken zijn als zeeën. Je moet in de zee duiken om de parel te vinden. Je moet boeken lezen om de problemen van je land op te lossen. Als we de gewoonte van het lezen geen nieuw leven inblazen, nemen zowel het aantal analfabeten als onze problemen toe."
De boekhandelaar van Kaboel (2003) werd een internationaal verkoopsuccces met één miljoen verkochte exemplaren en is in het Nederlands verschenen bij De Geus. Het boek zoomt in op de brutale mishandeling van Afghaanse vrouwen door hun echtgenoten en schetst het portret van een diep verscheurde en nogal brutale man. Shah Mohammed Rais beschuldigde Seierstad naderhand ervan een ernstig vertekend beeld te geven van de Afghaanse cultuur én zijn levensverhaal. In november 2007 goot hij een repliek in een boek dat hij in zijn eigen boekhandel aan de man bracht. Rais vond dat Seierstad behoorlijk misbruik maakte van zijn vertrouwen en zijn gastvrijheid. Seierstad verbleef in het huis van Reis, samen met twee vrouwen en zijn kinderen, vlak na de val van de Taliban. (DL - foto van Rais in zijn boekhandel in oktober 2007 door Musadeq Sadeq)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening