Vroeg verhaal van Theo Thijssen boven water

Het literair-historisch tijdschrift De Parelduiker heeft een onbekend jeugdwerk van schrijver Theo Thijssen ontdekt. Het gaat om het verhaal Het eendje uit 1901, zo meldt onder meer Het Parool. Het begin van het verhaal staat in het nieuwe nummer van het tijdschrift in facsimile te lezen.
Thijssen (1879-1943) had in een vlak voor zijn dood opgesteld curriculum vitae het verhaal aangestipt. Literair-historicus Peter-Paul de Baar trof Het eendje bij onderzoek in het onlangs online geplaatste digitale archief van de voorloper van het huidige blad Elsevier, dat ooit onder de naam Elseviers maandschrift een letterkundig tijdschrift was. Het verhaal is een tragikomedie over een wat simpele man, die met zijn gezin in een kelderwoning verblijft. Hij brengt een gewond eendje mee naar huis, tot jolijt van zijn kinderen maar tot ongenoegen van zijn nuchtere echtgenote. Het eendje komt er bekaaid vanaf. Je kunt het verhaal in zijn geheel nalezen via het digitaal archief van Elsevier Maandschrift (zoekterm "het eendje Thijssen")
Theo Thijssen, auteur van het beroemde Kees de jongen, was in 1901 op 22-jarige leeftijd nog vrijwel onbekend en sinds 1898 onderwijzer in Amsterdam. De ontdekking is curieus, omdat uit de periode vóór 1905 vrijwel geen teksten van Thijssen bekend zijn.
Verder brengt De Parelduiker in zijn nieuwe nummer de correspondentie tussen Willem Elsschot en Georgette Hagedoorn. De schrijver van Kaas en Het dwaallicht zou in de jaren veertig een amoureuze verhouding hebben gehad met de Nederlandse actrice en chansonnière. Elsschot-editeur Peter de Bruijn schetst onder de titel ‘De mooiste oogen van de wereld’ op gedetailleerde wijze hun relatie en concludeert dat voor die suggestie op grond van de brieven – nu compleet en voor het eerst gepubliceerd – geen bewijs bestaat.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening