Orwells dagboeken komen online

George Orwell alias Eric Arthur Blair (1903-1950) slaat aan het bloggen. Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de start van zijn dagboeken lanceren de organisatoren van de Britse Orwell Prize op 9 augustus een blog waarop dagelijks fragmenten uit zowel zijn persoonlijke als politieke dagboeken vanaf 1938 te lezen zullen zijn. De publicatie wordt volgehouden tot 2012 en daarbij wordt nauwgezet de chronologie tot 1942 aangehouden. De lezers kunnen ook zijn teksten becommentariëren. Het geheel wordt omlijst door persknipsels die de periode en zijn leven en werk verder belichten.
Het journaal van de schrijver van 1984 en Animal Farm start in 1938 en brengt onder meer verslag uit over de roerige gebeurtenissen tijdens de burgeroorlog in Spanje, waar Orwell strijder was tegen het fascisme (beschreven in Saluut aan Catalonië). Ook zijn observaties over de Tweede Wereldoorlog, zijn werkzaamheden bij de BBC Eastern Service en zijn reizen in Marokko komen online. Verder zijn er uiteraard inzichten te rapen over Orwells houding tegenover het communisme en de pers. Maar ook zeer aardse onderwerpen als de hem omringende flora en fauna én de prangende vraag hoeveel eieren zijn kippen legden, droegen de aandacht weg van een auteur die zijn hele leven verzette tegen “a grammophone mind”. “Orwells dagboeken zijn een ooggetuigeverslag van de frontlinies van de jaren dertig: werkloosheid, gossip, fascisme, communisme én kippenkweken”, aldus professor Jean Seaton, directeur van de Orwell Prize. Niet duidelijk is of op termijn de integrale dagboeken van Orwell op de site zullen terechtkomen. (DL - Foto: de paspoortfoto van Eric Blair via de website van de Britse geheime dienst MI5)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening