Boek lijfwacht van Rushdie uitgesteld

De lancering van het boek van Ron Evans, de voormalige lijfwacht van Salman Rushdie, is uitgesteld om de Brits-Indiase schrijver de kans te geven het volledig te lezen, zo meldt The Guardian. John Blake, de uitgever van het omstreden On Her Majesty's Service waarin Rushdie wordt beschreven als gierig en arrogant, wil zo een proces wegens smaad voorkomen. Rushdie had daarmee gedreigd nadat fragmenten uit het boek onlangs in de pers kwamen (zie ons eerdere berichten). Ron Evans was in dienst van MI5 en moest Rushdie beschermen tegen de fatwa, het doodvonnis dat in 1989 door de Iraanse ayatollah was uitgesproken naar aanleiding van De duivelsverzen. Evans en zijn collega's zouden bij een bepaalde gelegenheid Rushdie zelfs in een kast hebben opgesloten, maar Rushdie deed dat verhaal al af als onzin. John Blake hoopt dat Rushdie na lezing zal inzien dat het om een “licht en liefdevol portret” gaat. Niettemin had hij zelf al juridische raad ingewonnen, en moest hij passages in het boek veranderen op last van de geheime dienst en de politie. De publicatiedatum is nu verschoven naar 11 augustus.
Ondertussen brengt de Hindustan Times een vilein-satirisch portret van Rushdie. "Rushdie is de Paris Hilton van de literatuur. (...) Hij is als een personage in een roman van Philip Roth. En dat is, zeker voor een levende schrijver, geen compliment." (Foto: Shailendra Pandey)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 06-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening