Palestijnse dichter en activist Mahmoed Darwish (67) overleden

In de VS is na een hartoperatie de Palestijnse dichter, prozaïst, journalist en activist Mahmoed Darwish op 67-jarige leeftijd overleden, zo meldt Reuters. Eerder had een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoed Abbas laten weten dat de toestand van Darwish na de zware ingreep zeer kritiek was. Darwish was een van de belangrijkste hedendaagse Arabische dichters en een cultureel-intellectueel zwaargewicht. Hij werd in 1942 geboren in wat toen nog Palestina was. Bij de oprichting van de staat Israël trok hij met zijn familie naar Libanon. Later werkte hij als journalist in Haifa. In 1970 begon Darwish in Beiroet voor het maandblad van de PLO werken. Hij werd nadien hoofdredacteur van het literair-culturele tijdschrift Al-Karmel. Darwish leefde als Palestijns vluchteling in Beiroet, Cyprus, Parijs, Tunis en Amman. In zijn werk zijn het verlies van zijn vaderland en de zoektocht naar de eigen identiteit dan ook terugkerende thema's. Hij werd lid van het uitvoerend comité van de PLO, maar deed afstand van die functie na de Oslo-akkoorden van 1993. De voor Israëlieten én Palestijnen kritische Darwish schreef meer dan dertig bundels poëzie en acht prozaboeken. Hij ontving verschillende internationale onderscheidingen, onder meer de Lenin Vredesprijs (1983), de Médaille de l'ordre du mérite des arts et lettres (1993) en de Prins Claus Prijs (2004). In 2004 nodigde hij enkele vooraanstaande internationale schrijvers uit om de Palestijnen onder de bezetting te komen bezoeken. Russell Banks, Bei Dao, José Saramago en Wole Soyinka gingen op de uitnodiging in. Hun reis vond in de documentaire Writers on the Borders de neerslag. Voor een VPRO-uitzending van Zomergasten vertaalde Hafid Bouazza een fragment van het gedicht dat Darwish voorlas tijdens een bijeenkomst van de Palestijnse Nationale Raad in ballingschap in Algiers. Zie ook het bericht via het Israëlische Haaretz.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-08-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening