De Bezige Bij gaat ook stripverhalen uitgeven

De Nederlandse uitgeverij De Bezige Bij gaat zich nu ook richten op de publicatie van stripverhalen en graphic novels. Ze heeft daarvoor een samenwerking opgezet met de gespecialiseerde stripuitgeverij Oog & Blik. Jaarlijks zullen onder de gezamenlijke imprint Oog & Blik/De Bezige Bij 25 à 30 literaire strips en graphic novels verschijnen. Binnenkort is al de eerste catalogus voorzien met onder meer werk van Judith van Istendael, Hergé, Robert Crumb, Art Spiegelman, Chris Ware, Charles Burns, Windig & De Jong en Joost Swarte.
Oog & Blik, de uitgeverij van Joost Swarte en Hansje Joustra, heeft een lange traditie in de betere graphic novel, met onder meer Dupuy & Berberian, Chris Ware en Art Spiegelman. De Bezige Bij gaf al het werk van Marten Toonder uit en bracht de laatste jaren stripversies van De Avonden (Reve) en Kort Amerikaans (Wolkers) door Dick Matena. Het was De Bezige Bij-directeur Robbert Ammerlaan die Oog & Blik benaderde voor een samenwerking. "Hij wil aansluiten bij de groeiende belangstelling voor het literaire stripverhaal. In Amerika nemen graphic novels 30 procent van het aanbod in de boekhandel in beslag, in Frankrijk ligt het nog hoger, België komt ook op, maar Nederland blijft nog achter", aldus Hansje Joustra in Boekblad. In NRC toont Joustra zich zeer opgetogen: "Ik ben hier heel blij mee. Ik heb een klein bedrijf en het is voor mij moeilijk om strips binnen de boekenwereld te promoten. De Bij heeft wel goede contacten.” De kans is niet denkbeeldig dat De Bezige Bij uitgeverij Oog & Blik op termijn overneemt, aldus Joustra. "Maar de onderhandelingen daarover verkeren in een nog pril stadium.”
Nogal wat literaire uitgeverijen profileren zich de laatste jaren met een stripfonds, waaronder bijvoorbeeld uitgeverij Atlas, De Harmonie, uitgeverij Podium en uitgeverij Vrijdag. Die twee laatsten brachten onlangs in co-productie het eerste nummer van het graphic noveltijdschrift Eisner uit. Het magazine verschijnt drie keer per jaar en heeft zijn naam ontleend aan de geestelijke vader van de graphic novel Will Eisner (1917-2005). (DL - afbeelding bovenaan links: werk van Chris Ware)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening