Adriaan van Dis ontvangt de Gouden Ganzenveer 2009

De Nederlandse auteur Adriaan van Dis ontvangt voor het geheel van zijn oeuvre dit jaar de Gouden Ganzenveer. De Academie, die de onderscheiding uitreikt, ziet Van Dis als een auteur die "er al meer dan 25 jaar in is geslaagd een steeds multimedialer wordende samenleving op een bijzondere manier te blijven boeien. Uniek is zijn vermogen om moeilijke onderwerpen toegankelijk te maken zonder aan diepgang en nuance concessies te doen. ' Tot het oeuvre van Van Dis, die ook furore maakte als (literair) televisiemaker, behoren romans als Indische duinen, Zilver of verlies van de onschuld, Dubbelliefde en De wandelaar. "Van Dis is in zijn werk niet alleen opvallend veelzijdig en vernieuwend, maar toont zich ook gehecht aan behoud van stijl en goede smaak in woordgebruik en presentatie. De toon is meestal licht, maar de onmiskenbare neiging tot ironie staat empathie voor zijn echte en fictieve hoofdpersonen nooit in de weg", zo prijst het juryrapport hem. Van Dis zal op 16 april de onderscheiding in handen krijgen.
De prijs wordt jaarlijks door de leden van de Academie De Gouden Ganzenveer toegekend aan een persoon of instituut "vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland." Eerdere laureaten van de Gouden Ganzenveer zijn onder meer Joost Zwagerman (2008), Tom Lanoye (2007), Peter van Straaten (2006), Maria Goos (2005), Kees van Kooten (2004), Jan Blokker (2003) en Michaƫl Zeeman (2002). Eerder deze week ontving Adriaan van Dis ook al de E. du Perronprijs.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening