Adriaan Raemdonck eerste laureaat van Parnassusprijs

Het Vlaams Fonds voor de Letteren heeft de Parnassusprijs in het leven geroepen, een prijs om "personen te eren die zich opmerkelijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de Vlaamse literatuur zonder zichzelf in de schijnwerpers te plaatsen." Adriaan Raemdonck, stichter en uitbater van galerie De Zwarte Panter in Antwerpen, is de eerste laureaat. Raemdonck geldt als een ontdekker van dubbeltalenten. In 1983 richtte hij de vzw Vrienden van de Zwarte Panter op, ter ondersteuning van de vele culturele nevenactiviteiten. "Een kunstzinnige maker van meer dan 400 tentoonstellingen en een honderdtal kunstmappen en boeken. (...) niet alleen een gepassioneerd galerist, maar ook een zeer genereus en sociaal voelend mens. In zijn galerie heeft hij in de afgelopen veertig jaar naast tentoonstellingen ook vele nevenactiviteiten ontwikkeld, zoals voordrachten, filmvoorstellingen, concerten, boekpresentaties", zo zei Joris Gerits, voorzitter van de raad van Bestuur van het VFL, in zijn laudatio.
Adriaan Raemdonck is ook de drijvende kracht achter de Arkprijs van het Vrije Woord. Pjeeroo Roobjee, die de Arkprijs ontving in 1998, werd verzocht om de Parnassusprijs vorm te geven. Hij schreef een huldegedicht voor Raemdonck in de vorm van een acrostichon en kaderde die in een typische Roobjee-tekening. Zojuist verscheen van kunsthistoricus Johan Pas een overzichtsboek over 40 jaar Zwarte Panter, vormgegeven door Dooreman. Zie deze reportage over Raemdonck op Klara.be
De Parnassusprijs zal jaarlijks worden uitgereikt op de nieuwjaarsreceptie van het VFL en is genoemd naar de mythologische woonplaats van Apollo en de muzen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening