Gerrit Komrij slaat vliegticket naar Dichter des Vaderlands-avond af

Gerrit Komrij kreeg vrijdagavond op het Haagse festival Winternachten op ludieke wijze een vliegticket Portugal-Nederland aangeboden van kandidaat Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, zodat hij toch aanwezig zou kunnen zijn op de verkiezing van de Dichter des Vaderlands op 28 januari. Maar ex-Dichter des Vaderlands Komrij ging niet in op het aanbod. Bruinja had samen met andere dichters 300 euro ingezameld voor een vliegticket voor Komrij nadat bleek dat de NPS - die hem had uitgenodigd voor de tv-uitzending - niet meteen over de brug zou komen met een reisvergoeding voor de in Portugal wonende schrijver (zie de polemiek hier). Komrij had het aanbod eerder al afgeslagen en viel ook vrijdagavond niet te vermurwen. "Ik was van tevoren ook al niet van plan te komen." In Den Haag maakte hij van de gelegenheid gebruik om zijn visie op de verkiezing uiteen te zetten. Hij pleitte ervoor dat het Dichter des Vaderlandschap als "instituut" meer waardigheid moet krijgen, omdat het "er nu niet goed mee gaat": "Ik heb het vanuit het niets op poten moeten zetten en daarna is er een schemerige tussenpaus geweest”, zo zei hij. "Maar er moet iets gebeuren." De organisatoren noemde hij "schimmige kunstambtenaren die niet weten wat ze met het instituut en de poëzie aanmoeten." Vervolgens voegde hij er aan toe: "Ik ben blij dat er jonge dichters in de rij staan om het instituut weer waardigheid, levensvatbaarheid, charme te geven. Dichters moeten niet zomaar over zich heen laten lopen." Komrij deed ten slotte een oproep om zoveel mogelijk te stemmen, ondanks een reprimande naar het "Idolsgedoe" dat de verkiezing is geworden. "Verlos de organisatoren en de dichters uit hun lijden en stem." Zie ook Woest en Ledig. Bekijk hier het filmpje:

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening