Schrijversboegbeelden roepen op tot vrijlating van Chinese dissident Liu Xaobo

Diverse vooraanstaande schrijvers waaronder Margaret Atwood, Wole Soyinka, Salman Rushdie en Ian McEwan breken een lans voor de invrijheidsstelling van de bekende Chinese dissident Liu Xiaobo (53), zo meldt The Guardian. Politiek commentator en activist Xiaobo wordt op een plek vlakbij Bejing vastgehouden sinds december 2008. Kort voor de publicatie van Charter 08, een document waarin werd opgeroepen tot politieke hervormingen in China, waaronder een groter respect voor de mensenrechten en rechtstreekse verkiezingen, werd hij gearresteerd. Xiaobo kreeg op nieuwjaarsdag slechts de gelegenheid om even zijn echtgenote te zien, maar mocht geen advocaat ontmoeten.
Zowat 300 dissidenten en intellectuelen ondertekenden oorspronkelijk de tekst en intussen zou het Charter 7.000 ondertekenaars tellen, ondanks het feit dat Chinese censoren regelmatig referenties naar het charter verwijderen van bepaalde websites.
Liu Xaobo is de enige persoon die naar aanleiding van het charter voor langere tijd is gearresteerd. De politie gaat ervan uit Liu Xaobo een belangrijke rol speelde bij het schrijven van het charter. Verschillende anderen zeggen dat ze herhaaldelijk ondervraagd werden over het manifest en Liu's rol bij de totstandkoming.
Liu Xaobo bracht talrijke jaren in de gevangenis door na zijn betrokkenheid bij de protesten op het Tienanmenplein in 1989. De internationale PEN-club heeft nu opgeroepen tot zijn onmiddellijke vrijlating. Ze kregen daarbij ook de steun van Don DeLillo, Ha Jin, Umberto Eco, J.M. Coetzee, Tom Stoppard en Michael Frayn.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening