Haruki Murakami bekroond met Jerusalem Prize

De Japanse auteur Haruki Murakami (60) is voor zijn gehele oeuvre onderscheiden met de tweejaarlijkse, prestigieuze Jerusalem Prize for the Freedom of the Individual in Society, zo meldt Ynet. Hij is bestemd voor auteurs die zich bekommeren om menselijke vrijheid, maatschappij en politiek, aldus de organisatoren. De prijs wordt uitgereikt sinds 1963. Onder de voormalige winnaars bevinden zich literaire en filosofische grootheden als Arthur Miller, Susan Sontag, Bertrand Russell, Simone de Beauvoir, Octavio Paz, Stefan Heym en Mario Vargas Llosa.
Murakami, die nochtans zelden literaire prijzen komt ophalen, zal in februari deze Jerusalem Prize in ontvangst nemen tijdens de International Book Fair van Jeruzalem, waar burgemeester Nir Barkat hem de prijs zal overhandigen.
"Murakami is de bekendste en meest geliefde Japanse auteur in het Westen", zo schrijft het comité dat de prijs uitreikt. "Zijn werk vermengt Japanse cultuur met het hedendaagse Westen op een unieke manier. Hoewel Murakami's werk makkelijk leesbaar is, is het niet makkelijk om te begrijpen. Zijn heldere, minimalistische manier van schrijven zorgt ervoor dat zijn boeken toegankelijk zijn, maar de lezer is vaak verbluft door de complexiteit van de literaire wereld die hij in het leven roept." Murakami schreef intussen 20 romans, zijn werk is vertaald in 40 landen.
Zojuist verscheen in een vertaling van Luk Van Haute het laatste boek van de auteur, Waarover ik praat als ik over hardlopen praat, waarin Murakami een kwarteeuw schrijverschap en hardloopervaringen overschouwt.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening